Dosad najbliži prelet
52

Sonda Juno fotografisala vulkanski mjesec Io

D. B.
Svemirska letjelica Juno, sonda američke svemirske agencije NASA-e, prišla je veoma blizu Jupiterovom mjesecu Io te je napravila dosad najbolje fotografije ovog vulkanskog svijeta.

Juno fotografije mjeseca napravio 16. oktobra na udaljenosti od 11.645 kilometara, a riječ je o Jupiterovom mjesecu Io koji je nešto veći od našeg Mjeseca. "Prošaran" je s više od 400 aktivnih vulkana, a sjene ovih vrhova, od kojih su neke više i od Mount Everesta, uočljive su na najnovijoj fotografiji.

U narednim mjesecima se od Juna očekuju nove i bolje fotografije mjeseca Io napravljene s još manje udaljenosti s obzirom da mu se sonda zbog svoje trenutne orbite sve više približava. U februaru 2024. godine se očekuje da će sonda biti udaljena 1.500 kilometara od površine mjeseca Io.

Juno je lansiran 2011. godine, u orbitu Jupitera je ušao 2016. godine i od tada istražuje planetu i njene brojne mjesece. Jupiter ima 95 nama poznatih mjeseca, a među njima su i četiri najveća, Io, Europa, Ganymede i Callisto, poznati kao Galilejski mjeseci.

Letjelica je prošle godine prošla pored Europe na udaljenosti od 352 metra te je poslala neke od najboljih fotografija u više od dva desetljeća. Sličnu posjetu mjesecu Ganymede obavila je 2021. godine, a ovaj mjesec je veći od planete Merkur.