Senzacionalno otkriće
0

Učenici sedmog razreda otkrili misterioznu pećinu na Marsu

Sarajevo-x.com
Grupa učenika sedmog razreda u Kaliforniji otkrila je misterioznu prećinu na Marsu u sklopu projekta proučavanja fotografija iz NASA-inog svemirskog broda, koji kruži oko Crvene planete.

Šesnaest učenika sedmog razreda, nastavnika Dennisa Mitchella, iz Cottonwooda, pronašlo je rupu na vrhu pećine na Marsu.

Neustrašivi učenici učestvovali su u sklopu projekta "Mars Student Imaging Program" na Univerzitetu u Arizoni. Program omogućava djeci da postave pitanje a zatim zatraže odgovor pomoću fotografije sa kamere koja kruži u Marsovoj orbiti.

Novopronađena rupa na Marsu slična je onome što je pronađeno tokom istraživanja Glena Cushinga iz 2007. godine. Cushing smatra da ovakve rupe nastaju kada se mali dijelovi stropa pećine uruše stvarajući otvor prema nebu.

Pretpostavlja se da su pećine rezultat vulkanske aktivnosti na Crvenoj planeti. U određenim trenucima stvara rupu u stijenama, ostavljajući iza sebe tunel ili "lava-cijev" kada se erupcija završi. Naučnici nisu sigurni kakva se vrsta materijala nalazi unutar takvih pećina.

Cushing je rekao učenicima da je pećina nova i za njega. On pretpostavlja da je promjer 190 sa 160 metara, a da je duboka najmanje 115 metara, prenose svjetske agencije