Nauka
0

U Turskoj pronađen set posuđa star 1800 godina

Anadolija
U intervjuu za agenciju Anadolija, profesor na Odsjeku za arheologiju Univerziteta Trakya i šef arheoloških iskopina na antičkom gradu Metropolisu u Torbaliju kod Izmira Serdar Aybek kazao je da je u iskopinama pronađeno na stotine predmeta, tanjira, čaša, svjetiljki iz trećeg stoljeća naše ere.

On je istakao da je arheološke iskopine na ovom antičkom gradu započeo profesor Recep Metric još 1989. godine i da je do sada pronađena arheološka građa potvrdila da se radi o kompleksu iz sedmog stoljeća p.n.e.

„Pronašli smo neočekivano mnogo lijepih predmeta za svakodnevnu upotrebu u kuhinji. Predpostavljamo da se radi o setovima posuđa. Nadamo se da će se naše tvrdnje u narednim danima potvrditi“, rekao je Aybek.

Aybek je kazao da su lokalne vlasti donijele niz odluka i dozvola i da je u toku realizacija projekta uređenja ovog arheološkog nalazišta, koje će omogućiti i posjetu velikom broju zaineresiranih turista.

On je istakao da će ovaj projekat svojom realizacijom donijeti ovom industrijskom gradiću i novi potencijal za razvoj kulture i turizma.

U razgovoru sa novinarom agencije Anadolija, zamjenik šefa arheoloških radova na ovom antičkom gradu i profesor na DEU univerzitetu u Turskoj Ali Kazim Oz je rekao da ovo mjesto, popularno nazvano i „rimski hamam“, krasi Palaestra u podnožju brda u kojoj su pronađeni različiti mozaici široki i do sedam metara.

„Ove iskopine su pokazale da se radi o veoma vrijednom nlazištu. Radovi traju a iznenađenja su moguća. Na otkrivenim mozaicima se jasno vide geometrijska tijela, baš kao ona u antičkom gradu Pergeu. Njihova vrijednost će tek porasti kada očistimo dijelove sa ljudskim portretima i slikama ptica“, pojasnıo je Oz.