Nauka
0

U svijetu prodano preko 520 miliona mobitela

NINA
Prema podacima koje je objavila analitička kuća Gartner, širom svijeta prodano je preko 520 miliona mobilnih telefona, što je porast za 20,5 posto u odnosu na prodaju tokom 2002.

Prošlogodišnji rezultati prodaje mobilnih telefona nadmašili su sva očekivanja industrije, a četvrti kvartal bio je izazov većini proizvođača koji su se borili kako bi zadovoljili zahtjeve tržišta. Nastavak tog trenda očekuje se i u 2004., budući da su rezultati prodaje u prvom kvartalu pozitivni. Gartner predviđa da će ove godine biti prodano oko 580 miliona mobilnih telefona.

Nokia je i dalje vodeći svjetski proizvođač mobilnih telefona, a zauzela je i vodeću poziciju na sjevernoameričkom tržištu, dok je s druge strane, gledano u svjetskim razmjerima, doživjela pad udjela na tržištu.

Motorolin udio na tržištu pao je tokom četvrtog kvartala prošle godine, ali porast prodaje novih proizvoda u ovom kvartalu mogao bi toj kompaniji pomoći da povrati dio tržišta u 2004.

Samsung je tokom prošle godine držao stabilnu poziciju s prodajom od oko 10 posto dok je Siemens učvrstio svoju poziciju prodajom jeftinijih mobitela, koji su posebno zanimljivi istočnoevropskim tržištima u razvoju kao što je, primjerice, Rusija.

LG i Sony Ericsson vodili su oštru bitku za peto mjesto, a LG-jevu poziciju osnažio je izuzetan uspjeh na indijskom tržištu.