Nova istraživanja
0

Svijetleće mačke pomažu otkrivanju lijeka za AIDS

Sarajevo-x.com
Američki naučnici uzgojili su svijetleće mačka sa ćelijama koje su otporne na infekcije virusom koji izaziva AIDS. Ovo otkriće bi moglo pomoći pronalasku lijeka za ovu opaku bolest, piše Daily Mail.

Naučnici su domaćim mačkama ubrizgali gen fluorescentnih meduza, koji se bori protiv HIV virusa. Ono što je neobično kod tog gena je da ukoliko se modificirani organizam osvijetli pod ultraljubičastom svjetlošću, on svijetli zelenom bojom.

Naučnici se nadaju kako će im taj gen pomoći u proučavanju virusa HIV-a i AIDS-a, koji je odnio više od 30 miliona života širom svijeta.

Virusi slični HIV-u izazivaju pošast među žiotinjama tako da bi ovo istraživanje moglo utjecati i na poboljšanje njihovog zdravlja. U budućnosti će ljudi moći kupovati životinje otporne na mnogobrojne bolesti pa neće biti potrebe za čestim i skupim posjetama ljekaru.

"Mačke su podložne zarazi FIV-om (mačjom verzijom HIV-a), koji je u bliskom sredstvu s HIV-om i koji je uzročnik AIDS-a, ističu Helen Sang i Bruce Whitelaw s instituta Roslin u Edinburghu, gdje su naučnici 1996. godine klonirali ovcu Dolly.

Proučavanje HIV-a i AIDS-e kod mačaka je bitno i za ljude, tvrde naučnici, jer su mačke isto tako podložne velikim epidemijama te zaraze i bolesti. Pronalaskom lijeka za jednu vrstu, otvorio bi se dobar put za pronalazak lijeka i za drugu vrstu, smatraju naučnici.

No, kritičari smatraju da životinje zbog ovih istraživanja plaćaju veliku cijenu te apeluju na naučnike da smanje broj životinja na kojim vrše eksperimente.