Rezultati istraživanja
71

Švicarski glečeri nestaju rekordnom brzinom

D. B.
Novo istraživanje je pokazalo da su glečeri u švicarskoj izgubili više od polovine svog volumena za manje od 100 godina, a ovo dugo ljeto je ubrzalo gubitak leda.

Glečeri privlače skijaše i penjače, ali su također ključni za opskrbu Evrope vodom.

"Vjerovatno smo među prvim ljudima koji hodaju ovdje. Možete vidjeti ovu veliku stijenu koja izlazi iz leda, a prije 45 ili 50 godina je bila potpuno u ledu te je nismo mogli vidjeti. Ako vidimo promjene, one su ogromne. Kada smo pravili ovu žičaru, morali smo kopati let dubok pet do sedam metara zbog nivoa na kojem je bio. To je bilo prije 23 godine, a pogledajte gdje je glečer sada. U narednih nekoliko godina će se mijenjati veoma brzo, to nas tjera da dobro razmislimo o budućnosti, o vodi i glečerima, koliko će biti s nama u Švicarskoj i širom svijeta. Tužno je ovo što se događa, mi možemo dati doprinos da usporimo topljenje, ali ga ne možemo zaustaviti u potpunosti, barem ne na ovoj visini", izjavio je Bernhard Tschannnen.

Stijena prikazana na snimku je bila pokrivena ledom hiljadama godina, a sada je izložena zbog topljenja leda. Švicarski glečeri su se smanjili za više od polovine u proteklom stoljeću te nestaju rekordnom brzinom nakon toplotnih talasa koji su zabilježeni ovog ljeta, piše BBC.

Led povezuje vrhove planina i drži ih zajedno, a kako se topi, stijene postaju nestabilne.

Bernhard pokriva preostali led i snijeg bijelim plahtama koje odbijaju sunčevu toplotu.

Inače, glečeri pune evropske rijeke vodom i navodnjavaju usjeve. Bez pravog napora u borbi protiv klimatskih promjena, naučnici tvrde da bi glečeri mogli nestati za nekoliko desetljeća.