Važan korak naprijed
8

Svemirska letjelica SpaceShipTwo prvi put letjela do ivice svemira

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Kompanija Virgin Galactic se napokon može pohvaliti da je otputovala u svemir.

Prvi put u četrnaestogodišnjoj historiji kompanije Virgin Galactic, koja je u vlasništvu milijardera Richarda Bransona, poslana je jedna svemirska letjelica u svemir, a to je SpaceShipTwo.

Testni let je uspješno obavljen u četvrtak, a dostignuta je visina od 82,7 kilometara. Potom se letjelica SpaceShipTwo vratila na Zemlju. Radi se o veoma važnom koraku za kompaniju čiji je cilj ponuditi letove u svemir komercijalnim mušterijama, a na tom putu je bilo mnogo problema.

Uspjeh je zabilježen četiri godine nakon fatalne nesreće kada je prvi SpaceShipTwo u oktobru 2014. godine doživio nesreću. Tada je jedan pilot poginuo, a drugi je zadobio povrede.

Eksplozija se dogodila i tokom testiranja 2007. godine kada su poginule tri osobe.

Branson je predviđao da će kompanija otići u svemir prije Božića, a to se i ostvarilo. Cilj je u svemir odvesti 600 osoba koje su platile 250.000 dolara po sjedištu. SpaceShipTwo će u visinu ponijeti avion WhiteKnightTwo, a nakon što se odvoji, SpaceShipTwo će koristiti raketni pogon te se još više udaljiti od Zemlje.

Kad se dostigne željena visina, piloti mogu ugasiti motor, a putnici će iskusiti bestežinsko stanje. Nakon toga će se letjelica vratiti na Zemlju i sletjeti na pistu.