Let 8. septembra
9

Virgin Galactic ponovo šalje turiste u svemir, kupili su karte još 2005. godine

D. B.
Kompanija Virgin Galactic se priprema za svoju narednu komercijalnu ekspediciju svemirskog turizma, koja je zakazana za 8. septembar.

Riječ je o letu u svemir pod nazivom Galactic 03, koji zapravo predstavlja Virginovu ukupno osmu misiju te treći komercijalni let u svemir. Posada će otputovati u suborbitalni svemir nakon što poleti iz svemirske luke America u New Mexicu.

Ovo je još jedan važan korak naprijed u ambicijama Virgin Groupa osnivača sir Richarda Bransona da učini letove u svemir pristupačnijim, međutim, u doglednoj budućnosti će u njima moći uživati samo najbogatiji s obzirom na visoku cijenu karata.

Virgin Galactic nije objavio imena putnika, no poznato je da oni na let u svemir čekaju dugo. Jon Goodwin, putnik s prethodnog leta, čekao je na poziv duže od deset godina. Prvi komercijalni Virginov let u svemir poslužio je kao trening misija za Italijanske svemirske snage, dok su dva putnika misije Galactic 02 osvojila karte u nagradnom izvlačenju.

Goodwin je tako bio prvi putnik koji je platio kartu, a misiju Galactic 03 će činiti prva posada čiji su svi članovi platili karte za let u svemir.

Iz Virgina je saopćeno da su upravo ovi putnici svojim novčanim sredstvima omogućili "ostvarenje sna" da komercijalni letovi u svemir postanu stvarnost. Neki od njih su svoje karte kupili još 2005. godine.

Putnici će letjeti u svemir u društvu COlina Benneta, jednog od Virginovih instruktora astronauta. Piloti svemirskog aviona VSS Unity bit će Nicola Pecile i Michael Masucci.

Virgin namjerava obavljati komercijalne letove u svemir svakog mjeseca. Prvi je obavljen 10. augusta, dok je drugi na rasporedu 8. septembra. Putnici će iskusiti bestežinsko stanje u trajanju od nekoliko minuta prije nego VSS Uniti sleti na pistu. Ovaj svemirski avion do visine od 15.000 metara nosi avion VMS Eve, koji ga potom ispušta. Nakon toga se aktivira raketni motor aviona VSS Unity, čime se nastavlja let pilota i putnika do ruba svemira. Cijelo iskustvo traje oko sat vremena, uključujući polijetanje s piste, cijeli let i slijetanje.

Virgin prodaje karte po cijeni od 450.000 dolara.

Kompanija Blue Origin, čiji je vlasnik milijarder Jeff Bezos, šalje turiste u suborbitalni svemir koristeći raketu New Shepard s vertikalnim polijetanjem. Ipak, raketa je prizemljena zbog anomalije koja se dogodila tokom naučne misije bez posade prošle godine.

Direktor Blue Origina, Bob Smith, rekao je da će New Shepard poletjeti do ruba svemira za nekoliko sedmica.