Misija "Galactic 02"
54

Prvi komercijalni let: Virgin Galactic uspješno odveo prve turiste u svemir

S. Š.
Posada u svemirskom letu Galactic 02 (Screenshot)
Posada u svemirskom letu Galactic 02 (Screenshot)
Virgin Galactic VSS Unity, svemirski avion na raketni pogon za višekratnu upotrebu koji nosi vodi posadu turista kompanije u svemir, uspješno je lansiran i sletio u četvrtak.

Misija, poznata kao Galactic 02, poletjela je jutros nešto poslije 11 sati ujutro po istočnom vremenu iz svemirske luke America u Novom Meksiku.

U letjelici je bilo ukupno šest osoba - komandant svemirskog aviona i bivši astronaut Nase CJ Sturckow, pilot Kelly Latimer, kao i Beth Moses, glavna instruktorka astronauta Virgin Galactic koja je obučavala posadu prije leta.

Svemirska letjelica je prevozila i tri privatna putnika, uključujući zdravstvenu i wellness trenericu Keishu Schahaff i njenu 18-godišnju kćer Anastasiju Mayers.

Prema Space.com, Schahaff je osvojila svoje mjesto na letjelici Galactic 02 u sklopu takmičenja za prikupljanje sredstava od strane Space for Humanity, neprofitne organizacije koja želi demokratizirati svemirska putovanja. Mayers studira filozofiju i fiziku na Univerzitetu Aberdeen u Škotskoj. Zajedno, Schahaff i Mayers su prvi duo majke i kćeri koji se zajedno odmetnuo u svemir.

"Kada sam imala dvije godine, samo sam gledla u nebo i mislila: 'Kako da stignem tamo?' Ali, budući da sam sa Kariba, nisam shvatala kako je tako nešto moguće. Činjenica da sam ovdje,, pokazuje da svemir zaista postaje pristupačniji", rekla je Schahaff u prošlomjesečnoj izjavi, piše Guardian.

Ova misija je također u kojoj je najveći broj žena stigao u svemir.

Inače, karte za ovaj svemirski let su se kretale od 250.000 do 450.000 dolara. Galactic 03, treći komercijalni svemirski let kompanije, planiran je za septembar.