Nauka
0

Sve što niste znali o laboratorijskim nesrećama

Sarajevo-x.com
Postoji nešto zajedničko kod LSD-a, Hulka, Viagre, Spidermana i baruta. Svi nabrojani su postali veliki zahvaljujući nesretnim slučajevima u laboratorijima.
U devetom vijeku, tim kineskih alhemičara pokušao je napraviti "eliksir besmrtnosti" od šalitre, sumpora i meda. Rezultat je bio eksplozivan. Napravili su barut.

Njemački naučnik, Hennig Brand 1675. godine je u svom podrumu uskladištio 50 kanti urina nadajući se da će se pretvoriti u zlato (?!). Čudni su putevi alhemije. Nekoliko mjeseci kasnije Branda je čekalo vatreno iznenađenje u obliku ljigave mase koja se spontano zapaljuje. Tako smo saznali za postojanje fosfora.

Super ljepilo, mobilni telefon, Post-it blokići, fotografije i fonograf. Svi su oni nastali kao rezultat laboratorijske greške.

Super junak "Flash", koji je nastao 1940. godine bio je prvi koji je svoje moći dobio nakon laboratorijske nesreće. Nakon njega su uslijedili likovi poput Plastic Mana Hulka i naravno, Spidermana.

U stvarnom životu najveći rizik od laboratorijskih nesreća su bolesti. Posljednji slučaj variole vere desio se 1978. godine. Tada je umrla fotografkinja Janet Parker zbog virusa koji je pobjegao iz laboratorije Univreziteta Birmingham u Engleskoj.

Godine 1938. hemičar Roy Plunkett je otvorio pokvareni kanister tetrafluoroetilenskog gasa i otkrio nešto nevjerovatno. Prah koji skoro 100% otporan na trenje. Nazvao ga je teflon.



Nakon testiranja lijeka za anginu, otkrivena je zanimljiva nuspojava na specifičnom dijelu muške ljudske anatomije. Iako na anginu nije imao nikakvo djelovanje, taj lijek se ipak nalazi u prodaji. Ime mu je Viagra.

Godine 1943. švicarski hemičar Albert Hoffman slučajno je apsorbovao malu količinu dietilamid lizergne kiseline kroz vrhove svojih prstiju. Osjetio je vrtoglavicu, imao vizije i nekontrolisanu potrebu za smijehom. Tako je nastala era LSD-a. Albert Hoffman još uvijek "fura svoj trip". U januaru ove godine proslavio je 101. rođendan.