Dva ključna fenomena
0

Šta uzrokuje katastrofalno vrijeme u svijetu?

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Katastrofalne prirodne nepogode zahvatile su cijeli svijet, od poplava u Brazilu i Australiji, pa do jakog snijega na istoku Sjedinjenih Američkih Država. Eksperti iz oblasti meteorologije objašnjavaju da su za sve kriva dva fenomena - La Niña i Sjevernoatlantska oscilacija.

Tony Barnston, vodeći meteorolog sa Međunarodnog istraživačkog instituta klime i društva sa Univerziteta Kolumbija, istakao je za CNN da je fenomen La Niña svaki put kad se pojavi drugačiji, ali da ga generalno karakteriše snižavanje temperature vode na istoku i u centralnom dijelu Pacifičkog okeana. Ovaj poremećaj posljednji put se pojavio u julu prošle godine, a trajat će sve do proljeća ove i biti praćena monsunskim kišama i većim brojem uragana.

U tom periodu manje je padavina u tropskom dijelu Pacifika, a na sjeveru tog okeana, preko jugoistočne Azije i oko Indonezije i Australije se formira prostor tople vode u obliku potkovice. Topliji okeani i više padavina pogode prostor sve do Šri Lanke i juga Indije.

Poplavljeno područje kao Francuska i Njemačka zajedno

To potvrđuju i informacije da se upravo u Šri Lanki ovih dana izvode masovne operacije spašavanja žrtava poplava, a dosad je smrtno stradalo 13 ljudi.

Na Filipinima je poginulo 40 osoba, a u Australiji je poplavljen prostor površine Francuske i Njemačke zajedno. Sjeverna obala južne Amerike pogođena je jakim kišama, a u odronima tla i poplavama život je izgubilo više od 500 ljudi.

La Niña uobičajeno donese više temperature Sjedinjenim Američkim Državama, posebno njihovom jugoistoku, ali je ovoga puta tu preovladala Sjevernoatlantska oscilacija. Zapadnoj i centralnoj Evropi ovaj fenomen donosi hladne zime i oluje, a posljednje tri godine neuobičajeno je izražen i da to ukazuje na povratak obrascima iz 1950-ih i 1960-ih godina, koje su obilježile vrlo hladne zime.

Snijeg pokrio cijeli SAD osim Floride

Negativna faza ove oscilacije znači i snižavanje temperatura između istočne obale SAD-a i Evrope, a toplije vrijeme na sjeveroistoku Kanade, Grenlanda i Islanda.

Pa iako La Niña inače donosi sušu i toplije vrijeme jugu SAD-a, ove godine je praćena Sjeveroatlantskom oscilacijom, pa donosi zimske temperature i snijeg.

Ove sedmice je snijeg zabilježen u svakoj saveznoj američkoj državi, osim u Floridi.

La Niña inače traje do kraja aprila ili početka maja, dok Sjeveroatlantska oscilacija iz negativne u pozitivnu fazu prelazi sredinom zime.