Afganistan
0

FOTO / Rudari pronašli budistički manastir star 2.600 godina

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Kineska kompanija MCC je u rudniku Afganistanu pronašla stare statue Bude u prostranom budističkom manastiru koji je star 2.600 godina, piše "Daily Mail".

Arheolozi su pokrenuli akciju spašavanja ovog vjerskog svetišta iz sedmog stoljeća prije nove ere koje se nalazi na tzv. "Svilenom putu" između Azije i Bliskog istoka. Ruševine će vjerovatno biti potpuno uništene kada se započne sa radom u rudniku.

Ruševine su otkrivene kada su radnici kineske kompanije MCC kopali na mjestu na kojem je planiran drugi najveći rudnik bakra na svijetu.

Ova situacija podsjeća na rušenje kipova Bude u centralnom Afganistanu koji su bili visoki 55 metara. Srušili su ih Talibani 2001. godine, jeri su ih smatrali simbolima paganizma.

Foto: AP
Foto: AP
Kineska kompanija ne želi postupiti slično, pa je vlastima u Kabulu dala tri mjeseca da spasi iskopine, prije nego započnu radovi u rudniku. Međutim, arheolozi tvrde da nemaju dovoljno vremena.

Manastir je u potpunosti iskopan, a vidljivi su i hodnici sobe u kojima se nalaze kipovi Bude u raznim veličinama, a neki su visoki i tri metra.

Do sada je spašeno oko 150 kipova, ali ih se još mnogo nalazi u ruševinama. Veliki su preteški da bi se pomjerili, a timu arheologa nedostaje i hemikalija koje su potrebne da spriječe raspadanje malih kipova nakon iskopavanja.

Foto: AP
Foto: AP
"Manastir je toliko velik da je potreban desetogodišnji rad arheologa. Tri godine bi mogle biti dovoljne samo da se dokumentuje sve što se ovdje nalazi", rekla je Laura Tedesco, arheologinja koju je u Afganistan pozvala američka ambasada.

Philippe Marquis je francuski arheolog koji ima ulogu savjetnika u Afganistanu. On je rekao da je spašavanje pronađenih predmeta uprkos svim naporima minimalno i djelimično zbog nedostatka sredstava i ljudi na terenu.

Tim arheologa se nada da će uspjeti podići neke od većih i težih kipova i ostataka hrama prije zime, iako još uvijek nisu stigle dizalice i potrebna oprema.

Oko petnaest afganistanskih arheologa, tri francuska savjetnika i nekoliko desetina radnika rade na području od dva kilometra kvadratna. Za lokaciju ove veličine je potrebno oko dvadeset arheologa i stotinu radnika.

Foto: AP
Foto: AP
"Ovo je vjerovatno jedno od najvećih nalazišta duž Svilenog puta. Ono što se ovdje nalazi je sasvim dovoljno da se napuni nacionalni muzej", rekao je Marquis.

Rudnik na ovoj lokaciji bi mogao biti napredak za afganistansku ekonomiju. Vjeruje se da sadrži oko 6 miliona tona bakra koji vrijedi desetine milijardi dolara. Otvaranje rudnika će također ponuditi nova radna mjesta. Zvaničnik Ministarstva rudarstva Waheedullah Qaderi je rekao da kompanija MCC ima isti plan kao i vlada, a koji se odnosi na zaštitu kulturnog naslijeđa i što brži početak radova u rudniku.