Objasnili o čemu je riječ
91

Prvi problemi u radu Neuralinkovog čipa koji je ugrađen u mozak 29-godišnjaka

B. R.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Iz kompanije Neuralink, u vlasništvu multimilijardera Elona Muska, objavili su ranije ove sedmice da su se pojavile prve poteškoće u funkcionisanju njihovog moždanog implantata (čipa) nakon što je ovaj implantat ugrađen u čovjeka.
Naime, implantat je u januaru ove godine ugrađen u mozak 29-godišnjeg Nolanda Arbaugha. U Neuralinku su tada tvrdili da je ovaj poduhvat izuzetno dobro prošao.

Međutim, poteškoće su nastale nakon što su se brojne ultrafine niti počele povlačiti iz Arbaughovog mozga. To je značilo i manje učinkovitih elektroda, što je za posljedicu imalo manju Neuralinkovu sposobnost da mjeri brzinu i tačnost implantata. Nije precizirano koliko se ultrafinih niti povuklo.

U Neuralinku uvjeravaju da su pronašli rješenja za navedene poteškoće. Američki poslovni list Wall Street Journal je objavio da se navodno ranije razmišljalo o tome da se implantat poptuno ukloni, ali da poteškoće nisu predstavljale opasnost po Arbaugha. Nedugo nakon što mu je ugrađen implantat, bio je u mogućnosti da igra šah, koristeći isključivo svoje misli.

Neuralink nije jedina kompanija koja radi na razvoju implantata u cilju da se osobama s invaliditetom omogući kretanje, prenosi CNBC.