Nove korisne funkcije
61

Ray-Ban Meta "pametne" naočale mogu uploadovati fotografije direktno na Instagram

D. B.
Kompanija Meta je unaprijedila svoje Ray-Ban Meta pametne naočale kako bi imale više hands-free mogućnosti.

Jedna od novih funkcija omogućava korisnicima Ray-Ban Meta naočala da direktno podijele fotografije kao Instagram Storiese, bez potrebe za korištenjem smartphonea. Dovoljno je izgovoriti rečenicu "hey Meta, share my last photo to Instagram" ukoliko je korisnik već napravio fotografiju koju želi. No, također je moguće dati naredbu "hey Meta, post a photo to Instagram" ukoliko korisnik želi biti više spontan i objaviti fotografiju kao Story. To je namijenjeno situacijama kada u realnom vremenu korisnik želi podijeliti neuređene fotografije s pratiocima.

Pored toga, naočale će moći emitovati muziku putem Amazon Musica. Naredbom "hey Meta, play Amazon Music" moguće je započeti slušanje muzike kroz open-ear audio sistem pametnih naočala. Također, putem kontrola na dodir ili glasom je moguće kontrolisati zvuk. Oni koji imaju Calm nalog, mogu slušati vođenu meditaciju ili vježbe svjesnosti pomoću pametnih naočala. U tom slučaju je potrebno izgovoriti naredbu "hey Meta, play the Daily Calm".

Meta je prošlog mjeseca uvela multimodalni AI za Ray-Ban pametne naočale nakon višemjesečnog testiranja. Ova funkcija omogućava naočalama da djeluju kao personalni AI gadget odvojeno od smartphonea. Zahvaljujući nadogradnji, korisnik može tražiti od naočala da opišu objekte u okolini, identifikuju znamenitosti i čitaju znakove na različitim jezicima, što je posebno korisno čestim putnicima.

Meta je također naočalama dala mogućnost uspostavljanja hands-free video poziva putem aplikacija WhatsApp i Messenger.