New Scientist
0

Pet svakodnevnih zločina prema prirodi

Sarajevo-x.com
Kada u ponedjeljak u Kopenhagenu počne UN-ov samit o klimatskim promjenama, sve oči javnosti bit će uprte u zalaganja zvaničnika iz 192 zemlje svijeta da se spriječi katastrofalno globalno zagrijavanje. I tako, dok od političara očekujemo da riješe problem naše budućnosti, zaboravljamo da smo sami odgovorni za ono što se dešava planeti Zemlji. Svako od nas dio je problema, ali isto tako može biti i dio rješenja.

Magazin Online Scientist objavio je listu od pet stvari kojima svakodnevno malo po malo ubijamo svoju okolinu.

Kafa

Fer trgovina mogla bi pomoći u zaustavljanju eksploatacije farmera, a organska hrana može osigurati održive tehnike proizvodnje, ali opet svaka šoljica crne filter kafe odgovorna je za emisiju 125 grama CO2. To znači da naša navika da pijemo kafu godišnje proizvede 175 kg CO2.

Toaletni papir

Baš kao i proizvođači kafe, kompanije koje prave toalet papir već dugo se trude da pronađu adekvatne ekološki prihvatljive načine rada. "Najekološkiji" je svakako onaj nastao od recikliranog papira, pa opet takvih je u Evropi i Latinskoj Americi, kao zemljama gdje se najčešće koristi, tek jedna rola od njih pet. U SAD-u se godišnje troši u prosjeku 23 role papira po osobi, a samo jedna od njih 50 nastale su od recikliranog papira. Ovdje nisu problem samo potrošnja energije i vode, već prvenstveno uništavanje drveća koje ima vitalnu ulogu u očuvanju biološke raznovrsnosti.

Moda

U današnje doba brzog smjenjivanja modnih trendova većina odjeće završi u smeću prije nego je dovoljno puta odjenemo. To znači da se svake godine bace ili zapale milioni tona odjevnih predmeta. U SAD-u i Velikoj Britaniji samo četvrtina materijala od kojeg su nastali ponovo se iskoristi. Energija potrebna da se prikupi, procesuira i ponovo proda predstavlja tek dva posto energije potrebne da se proizvede neki novi odjevni predmet. Svaki kilogram ponovo iskorištenog pamuka spasi 65 kilovat-sati energije, što je oko 32,5 kg CO2. Kad je u pitanju poliester, uštede su još i veće.

Pranje odjeće

"Planine" materijala u domovima izazivaju još jedan problem modernog čovječanstva - ogromnu potrošnju energije potrebnu da se sve to opere. Kako mnogi žive u skladu sa pravilom "jednom obuci pa operi", to dovodi do ekstremno velike potrošnje vode, deterdženata i struje.

Bacanje hrane

Od svih činjenica koje pokazuju da ljudi negativno utječu na okoliš, bacanje hrane je najšokantnije. Prosječno američko domaćinstvo baci 30 posto hrane koju kupi, što je 48 milijardi dolara godišnje. Slične brojke bilježe se i u Evropi. Najviše se baci krompira, hljeba i jabuka, zatim mesa, ribe, te riže i tjestenine. Emisija stakleničkih gasova i metana stoga je ogromna, a istraživanje o tome zašto bacamo toliko hrane pokazalo je da su glavni razlozi "loš izgled" i "istekao datum korištenja". Zbog toga je bitno da kao kupci vodimo računa šta stavljamo u svoje korpe i da kupujemo u skladu sa stvarnim potrebama i siti.