Liban
0

Otkriveno feničansko posuđe staro 2.900 godina

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Libanski i španski arheolozi otkrili su 2.900 godina stare zemljane posude koje su Feničani koristili da sačuvaju ostatke nakon spaljivanja tijela svojih mrtvih.

Kako javlja Reuters, pronađeno je više od 100 ovih ćupova na prostoru kod obalskog grada Tirea. Za Feničane se vjeruje da su ovdje i u dijelovima današnje Sirije živjeli od 1500. do 300. godine prije nove ere.

"Veliki ćupovi su kao pojedinačne grobnice. Manje su ostavljane praznim, ali nose simboliku da u njima stanuju duše umrlih", rekao je arheolog Ali Badawi u srijedu.

On je sa španskim timom sa univerziteta Pompeu Fabra iz Barcelone godinama vršio iskopavanja terena. Lokacija je prvobitno otkrivena još 1997. godine, ali je iskopavano tek 50 kvadratnih metara godišnje.

"Ova otkrića pomoći će istraživačima koji se bave nekadašnjim feničanskim kolonijama u Španiji, Italiji i Tunisu da steknu uvid u njihove običaje i tradiciju", kaže vođa španskog tima Maria Eugenia Aubet i dodaje: "Posebno je bitno jer postoji malo saznanja o Feničanima u njihovoj matičnoj zemlji Libanu."

Zaključeno je da su Feničani bili ljudi sa vizijom života poslije smrti.

Posljednja iskopavanja ovdje su vršena 2005. godine, a godinu poslije zbog političke situacije radovi su prekinuti sve do ove godine.