Nauka
0

Nova teorija o funkcionisanju inteligencije

Sarajevo-x.com
Prema novim istraživanjima, ljudska inteligencija nije vezana samo uz jedno područje mozga i vjerovatno radi poput ljudskog pamćenja. Ukoliko se to ispostavi tačno, određene terapije bi mogle pomoći povećavanju IQ-a ljudima sa nižim kvocijentom inteligencije. Isto bi se moglo primjeniti i na ljude s prosječnim IQ-om.

Prema novoj studiji, inteligencija (kao i pamćenje) nije samo koncentrisana na jednom dijelu mozga već je rezultat višestrukih moždanih oblasti koje rade zajedno.

Richard Haier sa univerziteta u Kaliforniji te Irvine i Rex Jung sa univerziteta u Novom Mexicu predložili su novu teoriju prema kojoj određeni dijelovi u mozgu "zajedničkim snagama" čine da inteligencija funkcioniše na pravi način, prenosi LiveScience.

"Genetska istraživanja su pokazala da inteligencija može biti nasljedna, a s obzirom da genetika funkcioniše preko biologije, onda mora postojati biološki preduslov ili baza za inteligenciju", izjavio je Haier.

Prema njihovoj studiji, inteligencija nije toliko povezana sa veličinom mozga ili sa njegovom posebnom strukturom već je važno koliko brzo i efikasno informacije putuju kroz mozak.

U slučaju da otkriju koje su to "stanice" koje informacija posjeti putujući kroz mozak, naučnici će biti u stanju izučiti njihov pravi utjecaj na inteligenciju.

To saznanje bi omogućilo da se osobama sa manjom inteligencijom pomogne pomoću određenih terapija, ali bi se na isti način mogao i povećati IQ "normalne", odnosno prosječno inteligentne osobe.