Nauka
1

Ne čekaju Amerikance: Evropa i Rusija žele što prije otići na Mjesec

Klix.ba
Evropska i Ruska svemirska agencija će u sljedećih pet godina poslati posebnu misiju na Mjesec sa ciljem skupljanja podataka potrebnih za slanje ljudi.
Foto: NASA
Foto: NASA

Sonda će se zvati Luna 27, a nakon što sleti na naš najveći prirodni satelit ona će pokušati odrediti količinu vode i sirovina koje su potrebne da se obezbjedi izvor energije i kisik kako bi se održale eventualne ljudske baze.

Riječ je o evropsko-ruskom projektu koji nakon više od 40 godina od posljednje ljudske (američke) posjete Mjesecu želi obnoviti vezu sa sa našim najvećim prirodnim satelitom.

Podsjećamo, posljednji čovjek na Mjesecu zasad je Eugene Cernan koji se sa Zemlje otisnuo prema svome odredištu u decembru 1972. godine.

Izgled prvih baza na Mjesecu
Izgled prvih baza na Mjesecu

"Moramo otići na Mjesec. 21. stoljeće će postati vrijeme kada ćemo uspostaviti trajne kolonije ljudske civilizacije izvan Zemlje, a naša država u tome mora učestvovati", rekao je Prof Igor Mitrofanov iz moskovskog Instituta za izučavanje svemira.

Za razliku od vremena Hladnog rata kada je svemirska utrka bila doslovno to, takmičenje između bivšeg SSSR-a i SAD-a, države sada žele raditi zajedno kako bi ostvarile svoj cilj.

Berengere Houdou, čovjek na čelu grupe za lunarna istraživanja pri Evropskoj svemirskoj agenciji, ima slična razmišljanja kao njegov kolega iz Rusije.

Model letjelice Luna 27
Model letjelice Luna 27

"Imamo ambiciju poslati evropske astronaute na Mjesec. Trenutno vodimo razgovore na međunarodnom nivou ako bismo osigurali kooperaciju povratka na Mjesec", rekao je Houdou.

Ipak, prije nego što pošaljemo ljudsku posadu, tener će ispitati mašine i roboti kao što je spomenuta Luna 27. Ona će sletjeti na područje Mjesečevog južnog pola koji se smatra pravim "bunkerom" gdje su zarobljene velike količine vode i materijala koji bi čovjeka mogao zaštititi od utjecaja Sunca.

Sjedinjene Američke države nisu izrazile posebnu želju za ponovnom posjetom Mjeseca jer je fokus NASA-e u decenijama koje dolaze zapravo osvajanje Crvene planete.