Nauka
0

Naučnici otkrili način za levitiranje

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Novo otkriće do kojeg su došli naučnici moglo bi nam uskoro približiti daleku budućnost. Oni su naime otkrili kako je moguće uz zakone fizike levitirati, odnosno lebdjeti te smatraju da bi to imati velikog utjecaja na današnju tehnologiju.

Revolucionarno otkriće naučnika koji su otkrili način na koji pomoću zakona fizike mogu lebdjeti manji objekti, moglo bi nesagledivo utjecati na današnju tehnologiju. Ovo se posebno odnosi na mikro-mašine na koje bi se moglo primijeniti njihovo otkriće, prenosi Reuters.

Ovi fizičari kažu da mogu činiti da manji objekti lebde tako što koriste silu poznatu pod imenom "casimir". Ova sila inače ima tendenciju da pomoću kvantne sile drži objekte na okupu.

"Ovaj fenomen bi se mogao iskoristiti za poboljšanje predmeta i mašina koje svakodnevno koristimo, od zračnih jastuka u autima do čipova u kompjuterima", izjavili su profesor ILf Leonhardt i Thomas Philbin sa Univerziteta Saint Andrews.

"Casimir" sila je otkrivena 1948. godine, a prvi put je izmjerena 1997. Primijećena je kod guštera koji se mogu prilijepiti za površinu samo jednim prstom i tako ostati "lebdjeti".

Sada britanski naučnici smatraju da mogu izmijeniti "casimir" silu i učiniti da se objekti u vakuumu odbijaju umjesto da se privlače.

"Casimirska sila je razlog trenja u nano-svijetu. Kad se ova sila stavi pod kontrolu, onda nano-mašine mogu raditi lakše skoro bez ikakvog trenja", rekao je doktor Leonhardt.

Leonhardt je naglasio da se lebdjenje o kojem oni govore za sada odnosi samo na vrlo male objekte, mikro veličine, ali da nije nemoguće da se nekad u daljoj budućnosti ova tehnika primjeni i na ljude.

"Za sada je ljudska levitacija moguća u bajkama i crtanim filmovima te filmovima paranormalnog", dodao je doktor.