Nauka
0

Naučnici na tragu otkrića metode regeneracije odsječenih ljudskih prstiju

Sarajevo-x.com
Naučnici pokušavaju otkriti način na koji bi bilo moguće regenerisati prste ljudske šake, a jednog dana čak i amputirane udove, i to uz pomoć trikova koji zvuče kao magične čini iz romana o Harryju Potteru.

Na jednom pacijentu, koji je izgubio vrh prsta, primijenjen je tretman sa ekstraktom od svinjskog mokraćnog mjehura, što je dalo pozitivan rezultat. Pacijentu je izrastao novi vrh prsta. Pozitivni rezultati prijavljeni su i u istraživanju salamandera (vrsta guštera) koji su poznati po sposobnosti regeneracije cijelih udova, kao i kod istraživanja laboratorijskih miševa koji su pokazali tajanstvenu sposobnost samoizliječenja vlastitog tkiva.

Ovog ljeta naučnici planiraju istražiti mogućnost primjene praškastog svinjskog ekstrakta za pomaganje povrijeđenim vojnicima koji su izgubili dijelove prstiju.

Ovaj projekt, kojeg većinom finansiraju američke vladine organizacije, još jedan je pokušaj razotkrivanja tajni životinjskog svijeta, u kojem je normalno da neke životinje regeneriraju amputirane udove, kako bi se isti princip mogao uspješno primijeniti na ljudima.

Implikacije regeneracije ljudskog tkiva su značajnije od kozmetičkih. Ljudi koji su izgubili sve ili većinu prstiju u eksplozijama ili požarima često ne mogu uzimati predmete u ruke, prati zube ili zakopčavati dugmad. Ako bi naučnici konačno otkrili metodu ponovnog izrastanja prstiju, pacijenti bi imali znatno bolje uslove života.

Lekcije naučene u proučavanju ponovnog izrastanja prstiju i udova predstavljale bi veliki napredak za regenerativnu medicinu, što bi jednog dana moglo rezultirati u regeneraciji oštećenih dijelova srca ili kičme, pomaganju u liječenju rana i opekotina s mladom i neoštećenom kožom umjesto kože s ožiljcima.

Spomenuti prašak načinjen od svinjskog mjehura sastoji se uglavnom od kolagena i drugih supstanci, pri čemu u njemu nema svinjskih ćelija, izjavio je naučni savjetnik kompanije ACell koja je proizvela taj ekstrakt. Prašak formira mikroskopsku „građevinsku skelu“ za ljudske ćelije koje popunjavaju prostor oko praha, te emitira hemijske signale tim ćelijama da počnu regenerirati tkivo.

Pri proučavanju salamandera i laboratorijskih miševa, naučnici traže odgovore na sljedeća pitanja: Koji su geni odgovorni za regeneraciju tkiva? Koji su biohemijski signali uključeni u taj proces? Kakva je uloga pojedinih ćelija?

Naučnici navode da u ovom trenutku se još ne može govoriti o daljem toku i krajnjem ishodu istraživanja.