Nauka
29

Naučni odgovor: Zašto osjetimo prisustvo entiteta kojeg ne možemo vidjeti?

Klix.ba
Da li ste ikada pomislili da se vašoj sobi nalazi duh? Naučnici vjeruju kako napokon mogu objasniti odakle dolazi taj neugodni i zastrašujući osjećaj.

Naučnici su dizajnirali mašinu koja izaziva sporne osjećaje u našem tijelu tako što mozgu šalje pomiješane impulse, prenosi list Current Biology. Tim kojeg vodi Olaf Blanke iz Federalnog instituta za tehnologiju u Švicarskoj (EPFL) istraživao je ponašanje 12 pacijenata koji pate od epilepsije, migrene i tumora.

Kao rezultat njihovog stanja pacijenti su ponekad doživljavali osjećaj "nevidljive prisutnosti" koji bi trajao u rasponu od nekoliko sekundi do nekoliko minuta. Koristeći skeniranje mozga naučnici su bili u mogućnosti utvrditi koji se to dijelovi mozga "pale" u trenucima kada pacijenti doživljavaju neobjašnjive osjećaje.

List Nature piše kako se osjećaj "nevidljive pristunosti" može objasniti kod osoba čiji je mozak oštećen. Povrijeđeni organi usljed povrede nisu u stanju pravilno integrisati signale koji dolaze iz udova pacijenta.

Ostaje nepoznanica na koji način zdrave osobe doživljavaju iste te osjećaje. Naučnici su posumnjali na svojevrsnu zbunjenost mozga da identificira izvor i prirodu dodira. Ljudi ponekad pogrešno registruju osjet ili dodir kao rezultat vanjskog djelovanja, mada su zapravo uzrokovani vlastitim pokretima ili radnjama.

"Tada ste ubijeđeni da neko stoji pokraj vas, ali ne vidite nikoga i ne čujete ništa", rekao je Blanke za magazin New Scientist.

Foto: EPFL
Foto: EPFL

Kako bi testirao svoju hipotezu, tim je dizajnirao mašinu koja je imala zadatak da zbunjuje ljudski mozak. Mašina je sposobna da sasvim zdrave ljude ubijedi da dodiruju vlastita leđa iako su njihove ruke bile direktno ispred njih.

Zabluda je rezultat sistema koji funkcioniše na način da ispitanici upravljaju mašinom čiji se produžetak nalazi iza njih. Praveći pokrete rukama, identičan šablon oponaša produžetak koji dodiruje njihova leđa.

Mozak je uspio da prepozna model dodira te nije djelovao zbunjeno – ispitanici su odmah zaključili da je riječ o vještački izazvanom iskustvu. Ipak, kada su naučnici pomjerili reakciju produženog dijela za pola sekunde, ispitanici su prijavili osjećaj koji im je govorio da se iza njih neko nalazi. Dva pacijenta su doživjela napad panike i eksperiment je prekinut.

"30 posto zdravih ispitanika spontano su prijavili da misle kako neko stoji tik iza njihovih leđa", rekao je Blanke dodavši da ljudski mozak na taj način „objašnjava“ prostorvremensku nelogičnost koja se stvara u glavi.

Na identičan način naš mozak reaguje kada zbog kašnjenja signala kasni i osjećaj da smo dodirnuli sami sebe ili da smo pomjerili jorgan ispod kojeg spavamo.