Nauka
22

LHC se ponovo pali, najveći akcelerator čestica bit će sedam puta jači

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Nakon dvije godine pauze, Veliki hadronski sudarač ili LHC će ponovo biti upaljen početkom narednog mjeseca.

Cilj naučnika ovoga puta bit će ponavljanje pokusa kojim su 2012. godine dokazali postojanje Higgsovog bozona, čijim je otkrićem potvrđen Standardni model elementarnih čestica našeg svemira. Razlika će biti u bolje kalibriranim instumentima i sveobuhvatnoj snazi kojom će najveći ubrzavač čestica na svijetu operirati.

Stručnjaci predviđaju da će mašina biti i do sedam puta jača nego kada je prvi put pokrenuta.

Pokusi se ponavljaju kako bi se potvrdili ili odbacili dokazi postojanja Higgsovog bozona, čestice koja je odgovorna za masu unutar elementarnih graditelja materije.

"LHC nam daje poseban mikroskopski uvid u najmanje dijelove našeg svemira. Mi smatramo da je sve što nas okružuje, uključujući i nas same, sačinjeno od istih gradivnih elemenata", rekla je profesorica Tara Shears sa Univerziteta u Liverpoolu.

LHC je kružnog oblika i ima obim od 27 kilometara. Smješten je u CERN-u, Evropskom centru za nuklearna istraživanja, na dubini od 175 metara. On je najveća mašina koju je čovjek ikada izgradio, najveći laboratorij i predstavlja najveći eksperimentalni vještački poligon na svijetu.