Sve više povreda
0

Kućni kompjuteri su rizični po život

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Iako na prvi pogled ne djeluje tako, PC računari koje imamo u svojim domovima opasni su po djecu, a broj ovakvih povreda višestruko se povećao, ukazuju podaci.

Istraživanje provedeno u američkim bolnicama nad 78.000 pacijenata u periodu od 1994. do 2006. godine pokazalo je da se najviše udaraca, spoticanja i padova dogodi upravo u domu.

Studija ukazuje da se s povećanjem broja računara koje kupujemo za kućnu upotrebu broj ovakvih povreda povećao za 732%.

Djeca mlađa od pet godina najrizičnija su grupa uglavnom jer često zapinju preko kablova i pri padu udaraju u monitor.

Slična studija provedena je i u Velikoj Britaniji gdje su se povrede ovog tipa također umnogostručile, piše BBC.

Trećina ovakvih nesreća događa se mlađima od 15 godina, tvrde iz Kraljevskog udruženja za prevenciju nezgoda (ROSPA). Pa iako su povrede uglavnom male, neke mogu biti i veoma ozbiljne. U jednoj od njih, koja se zbila 1998., šestogodišnjak je dobio opekotine nakon što je prosuo piće na kompjuter.

"Kad neki dio kompjuterske opreme postane popularan, odmah se poveća broj onih koji su se u vezi s njim povrijedili", rezimiraju iz ROSPA-e i upozoravaju da pazite na opremu dok jurite kroz kuću, da posebno vodite računa kad kompjuter ili kompjutersku opremu nosite na popravku, te da u svom domu za ovu opremu nađete mjesto na kojem je najmanja šansa da se neko povrijedi. Posebno kad su u pitanju elekrični dovodi.