Počela iskopavanja
0

Ko je ustvari Mona Lisa? Možda uskoro saznamo

Sarajevo-x.com
U srijedu je počelo otkopavanje ostataka žene za koju se vjeruje da je bila inspiraciju umjetniku Leonardu da Vinciju za slikanje Mona Lise, žene koja svojim tajnovitim osmijehom stoljećima budi radoznalost brojnih umjetnika.

Tim istoričara istakao je da će pokušati pronaći ostatke Lise Gherardini pomoću geo-radarske opreme, a nakon što pronađu njenu lobanju pokušat će rekonstruisati njeno lice i uporediti ga sa slavnom slikom iz 16. stoljeća, prenosi AFP.

"Želimo pronaći njenu lobanju", istakla je Stefania Romano, glasnogovornica grupe istoričara koji su otkopavanje započeli u jednom ženskom samostanu u srcu Firence.

Ona je istakla da je radar pokazao da se ispod samostana Sveta Orsola nalaze posmrtni ostaci, vjerovatno iz doba u kojem je Gherardini živjela.

Prema podacima do kojih su naučnici uspjeli doći Lisa je posljednje dvije godine svog života provela u samostanu, a navodno je tu i sahranjena 1542. godine.

Svi ostaci koje arheolozi pronađu bit će testirani i upoređeni sa DNK Lisinih potomaka.

Otkopavanje ostataka Italijanke izazvalo je brojne kontroverze u Firenci. Mnogi smatraju da iskopavanje treba obustaviti i da se ne trebaju dirati posmrtni ostaci Lise Gherardini.

"To nije moguće! Neka ostave njene ostatke na miru. Šta nova otkrića uopće mogu promijeniti", kazala je italijanska glumica Natalia Strozzi, dodavši da je kopanje kostiju svetogrđe.

Ipak, tim arheologa vjeruje da bi, ukoliko pronađu ostatke, Lisin grob mogao postati prava turistička atrakcija.

Lisa Gherardini, poznata i kao Lisa del Giocondo, bila je supruga jednog firentinskog trgovca. Mnogi vjeruju da je upravo ona bila model slikaru Leonardu da Vinciju.