Komentari (10)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
"Svake godine sirom svijeta se u atmosferu posalje vise tona ugljen-dioksida..." - Klix. :)) Samo koristenjem fosilnih goriva godisnja globalna neto emisija CO2 je izrazena u GIGAtonama - izmedju 28 - 30 milijardi tona CO2 !! I najveci dio ostaje u atmosferi, oko 100-ak godina. Carbonov ciklus ukljucuje i: - zemljinu koru, -okeane, - biljke i tlo, koji emituju ogromne kolicine CO2, ali i usvajaju, cak i nesto vise CO2, tako da je bilans negativan (vise absorbuju nego sto emituju).
Zato je u toku lobi za potrošnju biološki raspadivog biodizela, i električnih vozila naravno. To bi vratilo CO2 - O2 proporciju u ekvilibrijum.
nadam se da razumijete koliko je upotrebljivost ovog postupka daleko, trenutno su uspjeli za dvije godine tretmana da mineralizuju CO2... upotrebljivo će biti kada taj proces bude trajao nekoliko minuta... ovo je uspjeh i nada kao superprovodnost na -200 stepeni prije trideset godina, a vidimo da je danas tek ponegdje u primjeni i đavolski košta...
@Svercer obadvoje (pardon nije obadvoje nego oboje)... zavisi da li za tu pojavu čuo u eri njenog intezivnog proučavanja ili tek pojavom interneta...
Prvo pronasli rjesenje za portugalce pa sada za štetne gasove. Sta je slijedece? Svaka cast Islandu.
ama hepek je rješenje za sve