Nauka
0

Globalne temperature ove godine u padu?

Sarajevo-x.com
Globalne temperature će ove godine biti niže od temperatura zabilježenih 2007. godine zahvaljujući efektu hladne morske struje na Pacifiku, poznatije pod imenom La Nina, izjavili su UN-ovi meteorolozi.

Generalni sekretar Svjetske meteorološke organizacije, Michael Jarraud je za BBC izjavio da se efekat struje La Nina nastavlja i tokom ljetnog perioda. La Nina i El Nino su dvije velike pacifičke morske struje čija se dejstva osjećaju širom svijeta.

El Nino zagrijava planetu, dok je La Nina hladi. Ove godine, Pacifik je pod dejstvom moćne morske struje La Nina.

Učinak La Nina mogao se osjetiti u vidu obilnih kišnih padavina u Australiji, a manifestovao se i u vidu najnižih temperatura ikad zabilježenim u pojedinim dijelovima Kine.

Jarraud je za BBC rekao da se efekat zahlađenja nastavlja tokom ljetnog perioda, što za posljedicu ima globalno smanjenje temperatura.

Ovo bi, s druge strane, značilo da temperature na zemlji nisu rasle od 1998. godine, kada je El Nino struja prestala biti dominantna.

Manjina naučnika ispituje da bi to značilo da je globalno zagrijavanje doseglo svoj vrhunac i da je daleko veći efekat staklenika nego što se ranije pretpostavljalo. Jarraud se, međutim, ne slaže sa ovim pretpostavkama naučnika i tvrdi da će temperature, koje su rasle od 1998., biti daleko više od prosjeka u ovom stoljeću.

Jarraud tvrdi da, kada naučnici posmatraju klimatske promjene, oni ne smiju uzimati pojedinačne godine u obzir, nego trebaju pratiti duži period i trend globalnog rasta temperatura.

“La Nina je dio onoga što zovemo varijabilnost, i uvijek je bilo i uvijek će biti hladnijih i toplijih godina, ali je za klimatske promjene važno reći da je trend u porastu”, odlučan je u izjavi Jarraud.

Stručnjaci centra za meteorološka ispitivanja u Exeteru su izjavili da svijet može očekivati još jedan rekord u porastu temperatura u roku od pet godina ili manje, koji će najvjerovatnije biti povezan sa još jednom “epizodom” El Ninoa.