Nauka
0

Evropljani pate od hroničnog poremećaja sna

FENA
Svaki peti zaposlenik EU radi u smjenama, što je jedan od uzroka sve većeg broja poremećaja spavanja. Zbog neispavanih, upravo traje i paneuropsko istraživanje o poremećajima sna.

Znanstvenici sa Sveučilišta u Edinburghu koristit će digitalnu tehnologiju u pokušaju oponašanja prirodnog kemijskog djelovanja unutar ljudskog mozga.

Njihov je cilj potaknuti iste ritmičke signale koje osjećaju ljudi. Svoj test provode u laboratoriju bez ljudskih "zamoraca", a budući da njihov uređaj nema vlastiti tjelesni sat, znanstvenici imaju potpunu kontrolu nad eksperimentom. Nadaju se da će produbiti znanje o ljudskom snu i uzrocima nesanice.

Studija je dio paneuropskog istraživanja o poremećajima sna. Naime, nesanica je postala veliki problem u EU, jer jedan od pet zaposlenika radi u smjenama.

"Koristit ćemo genetičke informacije koje trenutno imamo kako bismo izgradili sintetički 'unutarnji sat' na uzorku kvasca. Na taj ćemo način testirati svoje trenutno znanje na području 'unutarnjeg tjelesnog sata'", objasnio je profesor Andrew Millar.