Nauka
0

Egipćani koji žive iznad faraonskih grobnica pristali na preseljenje

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Poslije 60 godina izbjegavanja i rasprava, Egipćani koji žive na brdima u blizini Luxora pristali su se iseliti i osloboditi pristup turistima i arheolozima u skoro 1000 faraonskih grobnica koje leže ispod njihovih kuća.

Preko 3.200 porodica će se iseliti iz malih siromašnih kućica i preseliti u novi stambeni kompleks vrijedan 32 miliona dolara.

"Većina njih želi i zahtijeva da odu iz naselja.", izjavila je glasnogovornica Egipatskog vrhovnog vijeća Rania Yusuf.

Vlada je pokušavala od 2. svjetskog rata da premjesti stanovnike u drugo naselje, ali sve do danas nisu uspjeli postići dogovor. Mnogi stanovnici, čija egzistencija zavisi od prihoda koje zarađuju od turizma, žale se da nove kuće nisu dovoljno velike te da s njima neće dobiti i novi posao.

[SLIKA]1[/SLIKA]

Kako bi sačuvali stare grobnice, vlasti su stanovnicima zabranile da dograđuju kuće i da ugrađuju moderne vodene instalacije, zbog čega su stanovnici godinama bili prisiljeni donositi vodu na magarcima iz podnožja brda.

Naselje Qurna nalazi se u blizini Doline kraljeva i ispod površine krije dobro sačuvane grobnice koje u Luxor dnevno privlače na hiljade turista.

Vezani članci