Komentari (11)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Prerano pišeš komentar... Hoće uštediti gorivo i smanjiti štetu na instrumentima, a i ne gube puno na vremenu što sačekaju. Pogledaj na Wikipediji \'Gravity Recovery and Interior Laboratory\'.
uostaom, na ovom portalu svakako i nema neke velike pameti
moram covjeku malo pojednostaviti na osnovne stvari, ne vrijedi previse pametovati u detalje
Saturn V je samo lansirao Command module, Lunar module i Service module izvan zemljine atmosfere, on nije \"odvukao\" navedene brodove do mjeseca.
Kako mi mnogo toga iz ponudjenog clanka nije bilo jasno, pronadjem ovaj: http://www.latimes.com/news/nationworld/nation/la-na-grail-moon-20110911,0,3190657.story?track=rss Iz njega valjda? slijedi: 1) da misija traje 3 mjeseca; 2) da 2 satelita kruze oko Mjeseca i na osnovu Einstanove opce teorije relativiteta racunaju i jako male varijacije u gravitaciji; 3) na osnovu varijacije gravitacije, vrsi se procjena sastava Mjeseca
@moi, mjesec jeste od zemlje udaljen 380.000 km, ali gledano pravolinijski. letjelica upucena ka njemu ne putuje pravolinijski (jer to iz vise razloga ne moze), nego nekom spiralnom putanjim, tako da moze preci i 10 puta veci put. @samolazu, Apolo je lansiran sa raketom Saturn 5, koja je mogla podici terete tezine do 50 tona do mjeseca. Bila je to, koliko znam, najmocnija raketa ikada napravljena, mocnija i od Space Shuttle-a, i zato joj je trebalo 3,5 dana do mjeseca. Danasnje rakete su kao rakete za vatromet u poredjenju sa Saturnom 5.
alaselamet. do sada je mjesec bio na 380.000 km od zemlje, ne primjetih kad se udalji na 4 miliona....metara? ovo je fula kod prevoda mora da se radi o mjesecu tamo neke civilizacije :)
sa konju.. ko to moze stici do sredista mjeseca kad se vec pravis pametan ;)
Pa 3 i po mjeseca im treba da stignu do sredista Mjeseca, a ne da slete na njega! I nije Cap Canaveral, nego Cape Canaveral.
3 i po mjeseca? a kažu Apolu trebalo 3 i po DANA!? wtf? onda nismo nikad ni bili na Mjesecu....koje laži, sami sebe demantuju
bajato