Nauka
0

Drevni Grenland bio je prekriven zelenilom

Sarajevo-x.com
Dugotrajne analize na Grenlandu pokazale su da je taj arktički otok tokom prošlog ledenog doba bio mnogo topliji nego što se do sada mislilo. Istraživanja su pokazala da je Grenland prije 450.000 do 800.000 godina bio prekriven zelenim površinama te da je temperatura bila znatno viša.

"Po prvi put smo uspjeli pokazati da je južni Grenland nekada bio mnogo drugačiji od ovoga kakav danas poznajemo", izjavio je u razgovoru za AP, vođa studije, geolog Eske Willerslev sa Univerziteta Copenhagen.

Nalazi ovih istraživanja bit će objavljeni u sljedećem izdanju magazina "Science", a stručnjaci su sada u stanju u potpunosti shvatiti pa čak i umjetno rekonstruirati nekadašnje uvjete života na Grenlandu.

"Nevjerovatno je čak i pomisliti da je ovdje nekada sve bilo prekriveno zelenilom i da je Grenland bio dom raznim životinjskim vrstama", objasnio je Matthew Collins, arheolog sa Univerziteta York.

Led na Grenlandu poslužio je kao odličan prirodni zamrzivač koji je svih ovih godina sačuvao DNK materijal na osnovu kojeg su stručnjaci nedavno bili u stanju doći do ovih saznanja.