Nehumani eksperimenti
24

Ženama s Grenlanda godinama prisilno ugrađivana kontracepcija, sada traže odštetu od Danske

B. H.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Grupa žena s Grenlanda zahtijeva naknadu od Danske zbog kampanje prisilne kontracepcije provedene tokom 1960-ih.

Budući da službeni izvještaj vlada Grenlanda i Danske neće biti objavljen prije maja 2025., grupa sada traži odštetu, s obzirom na to da su neke od žena sada u svojim 70-ima i 80-ima.

"Jasno znamo da je bilo kršenja zakona i ljudskih prava", rekla je Naja Lyberth, jedna od žena koje traže odštetu.

Skandal je postao javno poznat prošle godine kada je danska televizija otkrila kako je između 1966. i 1970. godine 4.500 intrauterinih spirala ugrađeno ženama i djevojčicama, uključujući i one koje su imale samo 13 godina, bez njihova znanja ili pristanka.

Danska i grenlandska vlada su sarađivale s istraživačkim timom kako bi otkrile razmjere ovog slučaja. Grenland je stekao kontrolu nad svojim zdravstvenim sistemom 1991. godine.

Svaka žena sada traži naknadu od 300.000 danskih kruna (40.216 eura), a njihov advokat Mads Pramming danas je u uredu premijerke Mette Frederiksen podnio zahtjeve u ime žrtava.

Grenland je bila danska kolonija sve do 1953. godine, ali sada je polusuverena teritorija Danske s populacijom od svega 57.000 ljudi. U posljednjim godinama pojavile su se optužbe o postupcima danske vlade prema ljudima iz njezinih bivših kolonija.

Prošle godine, Danska se javno izvinila žrtvama eksperimenata iz 1950-ih godina, tijetokom kojih su djeca iz Grenlanda bila prebačena u Dansku.