Komentari (11)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Ja sam retardirana budala . Laprdam gluposti. Nemam pametnijeg posla. i eto tako .. imate pozdrav
Ja mislim da naucnici poprilicno laprdaju i to sto se vi raspravljate je bezze.
@Cvekla Da vise svemira. Inace svemir je slovenska reč (mesto gde je \"sve mirno\") kosmos je grčkog porekla a univerzum latinskog a takodje postoji i reč vasiona (vaseljena) isto slovenskog. Kad bomba eksplodira pa razbaca gelere na sve strane tako je veliki prasak razbacao galaksije koje se medjusobno udaljavaju i dan danas. I to je nas svemir. Takav veliki prasak prema teoriji mogao je da se dogodi jos negde u univerzumu i da stvori neki svoj svemir i galaksije nezavisan od ovog našeg. Samim tim imas dva nezavisna svemira u onome sto se na latinskom zove univerzum (uno, jedan, nedeljivi)
@Cvekla Supernova je ekspozija masivne zvezde (masa preko 10 masa Sunca) koja tako završava svoju evoluciju. U poslednjim fazama proizvodnje energije nuklearnom fuzijom u svome jezgru zvezda postaje nestabilna, jer ne može da proizvede dovoljno energije da se suprotstavi svojoj sopstvenoj masi, i zbog toga doživi kolaps pod uticajem sile sopstvene gravitacije. . http://sr.wikipedia.org/sr/Supernova Kad nestane nuklearnog goriva koje iz jezgra vrsi pritisak prema spolja i suprotstavlja se gravitaciji AKO ZVEZDA IMA DOVOLJNO VELIKU MASU sopstvena gravitacija je \"usisa\" i ona se naglo smanji kao balon kad pukne. Usled tog naglog smanjenja zapremine dolazi do oslobadjanja velike kolicine energije (eksplozije). Ako masa nije dovoljno velika samim tim nije ni gravitacija i zvezdana gravitacija je suvise mala da tako nesto proizvede
@SrbIN Toplo preporucujem: http://en.wikipedia.org/wiki/Supernova Dakle, razlika je u tipu zvijezde a ne velicini. Sunce je \"zuta\" zvijezda i nece postati supernova a bijele zvijezde postaju nove ili supernove zavisno od svjetlosnog spektra koji se pojavi. Drugo, izvalio si veeeeliku glupost - vise svemira u univerzumu???? Svemir je srpski izraz za univerzum odnosno po hrvatskom - kosmos. I ti hajde polako na obrazovanje.
@Cvekla Ewo ja cu da ti odgovorim. Prvo da bi neka zvezda mogla da eksplodira u takozvanu supernovu mora da ima odgovarajucu masu koja se procenjuje na najmanje 3 mase naseg Sunca. Npr. nase sunce nece moci da postane supernova jer je njegova masa previse mala. Drugo prema vazecoj teoriji u savremenoj nauci naš svemir je nastao u velikom prasku. Ta teorija ne iskljucuje slicne eksplozije na drugim mestima u univerzumu i postojanje drugih svemira. Slicno kao sto imas milijarde galaksija tako moguce postoje i vise svemira (sto naravno nije dokazano ali aktuelna teorija velikog praska dopusta tu mogucnost) Nisu novinari nista pogresili jednostavno ti ne posedujes dovoljno znanja o toj temi.
1. Supernova je zvijezda koja eksplodira a nema veze sa velicinom. Ova je u konkretnom slucaju bila veca od Sunca. 2. \"naseg\" svemira? Ima \"nas\" suncev sistem, nasa galaksija, odnosno pripadajuca - a volio bih da napisete dodatni clanak sa objasnjenjem o postojanju bar jos jednog svemira koji nije nas... Dakle, danas svaki p*p*k moze sebe zvati novinarom. Obrazujte se a pritom najvise na polju engleskog jezika da mozete prevoditi u duhu naseg jezika.
super!
podsvijest prijatelju...podsvijest idi lijeci se
cuj srna se prebacuje na nauku....sta ce to biti
samo da ponovim da bog ne postoji