Kanada
0

Desetogodišnja djevojčica otkrila supernovu

SRNA
Kathryn Gray
Kathryn Gray
Desetogodišnja Kanađanka Kathryn Gray postala je najmlađa osoba koja je otkrila supernovu - eksploziju zvijezde koja nakratko osvjetljava cijelu galaksiju.

Djevojčica je proučavala snimke iz amaterske opservatorije, koji su poslati njenom ocu. Ona je uočila supernovu 2. januara.

Supernove su veoma rijetki događaji i označavaju smrt zvijezda nekoliko puta većih od Sunca.

   Supernova je otkrivena u galaksiji UGC 3378 na oko 240 miliona svjetlosnih godina od Zemlje u sazvježđu Camelopardalis.

   Paul, otac djevojčice, koji je amater astronom, pomagao je Kathryn u otkriću tako što joj je pokazao kako da razlikuje asteroide i provjerava listu trenutno poznatih supernova.

   U saopštenju kanadskog Astronomskog društva (RASC) njeno okriće je potvrdio nezavisni astronom i zvanično je registrovano.

   U traganje za "supernovom" spada pregled starih snimaka zvjezdanih polja i njihovo upoređivanje sa novijim fotografijama.
   "Kathryn je prstom pokazala na ekran i upitala 'Je li to supernova?' Potvrdno sam odgovorio. Fantastično je to što se neko tako mlad strastveno interesuje za astronomiju. To je zaista nevjerovatno otkriće", rekao je Paul Gray lokalnim medijima.

   Nova supernova dobila je ime "Supernova 2010 lt".

   Posljednja supernova u našoj galaksiji desila se prije nekoliko stotina godina.

   U saoptenju RASC-a se ističe da supernove posebno zanimaju astronome, jer stvaraju većinu hemijskih elemenata pomoću kojih je stvorena Zemlja i druge planete.

   Udaljene supernove mogu se upotrijebiti za pretpostavku o veličini našeg svemira.