Nauka
0

Delfini iz rijeke Yangtze nestali s lica Zemlje

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters;
Foto: Reuters;
Delfini iz rijeke Yangtze do nedavno su bili jedna od najugroženijih vrsta na planeti, sada su i zvanično izumrli. Istraživanja koja su pomno pratila staništa ovih prelijepih životinja, pokazala su da više nikada nećemo vidjeti ovu vrstu, za čije je izumiranje kriv čovjek.

Intenzivno nadgledanje rijeke Yangtze u kojoj je donedavno živjela posebna vrsta delfina, pokazalo ja da je ta vrsta u potpunosti izumrla zahvaljujući - čovjeku. To je prva vrsta koja je uništena isključivo ljudskom rukom u toku od 50 godina stalnog lova, ubijanja i industrijalizacije.

Ova vrsta morskog sisavca koja može (ili je bolje reći koja je mogla) narasti i do 2, 5 metra i težiti oko 250 kilograma je uništena zbog stalnog lova riba te industrijalizacije provedene na rijeci Yangtze, prenosi The Independent.

Ovo je "tek" četvrti puta da jedna cijela vrsta sisavaca nestane s lica Zemlje od 1500. godine, a tragična i nadasve sramotna je činjenica da je čovjek jedini razlog tome.

Pedesetih godina rijeka Yangtze sa svojim pritokama imala je nekoliko hiljada delfina pod imenom Baiji, ali je nakon industrijalizacije rijeke njihov broj počeo bivati sve manji. Nadgledanje koje je izvršeno 1999. godine pokazalo je da je Beiji delfina u rijeci bilo svega oko 13!

Ova vrsta je bila omiljena i u narodu jer se smatralo da su ta čudesna bića zapravo reinkarnacija utopljenih princeza, ali za vrijeme vladavine Mao Tse Tunga ta su vjerovanja zabranjena te su delfine lovili zbog hrane i njihove dragocjene kože.

Nadgledanje rijeke je rađeno skoro šest sedmica s vrlo jakom opremom za nadgledanje, ali uređaji jednostavno nisu pokazali prisutnost niti jednog delfina. Naučnici su smatrali da bi, ukoliko pronađu i jednog delfina, mogli prebaciti u jezero u blizini i pokušati spasiti ovu vrstu. No sretnog završetka ovaj put nema.

Iako je nezakonito ribarenje u ovim vodama zabranjeno već 30 godina, čini se da vlasti nisu uradile ni polovinu onoga što su mogle kako bi se ovakva tragedija spriječila.

Gubitak ove vrste je ima nesagledive posljedice jer su delfini u rijeci Yangtze živjeli nekoliko miliona godina. Njihovo izumiranje je zapravo brisanje cijelog jednog ogranka na karti životinjskog "drveta života".