Uglavnom pozitivan uticaj
2

Crna prognoza MMF-a: Umjetna inteligencija će utjecati na 40 posto radnih mjesta

I. M.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Prema novoj analizi Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), umjetna inteligencija (AI) bi trebala utjecati na skoro 40 posto svih poslova u svijetu.

Upravni direktor MMF-a Kristalina Georgieva kaže da će AI najvjerovatnije pogoršati ukupnu nejednakost. Dodaje da kreatori politike treba da se pozabave zabrinjavajućim trendom kako bi "spriječili da tehnologija dodatno podstiče društvene tenzije".

MMF je rekao da će umjetna inteligencija vjerovatno utjecati na veći udio radnih mjesta, oko 60 posto, u naprednim ekonomijama. U polovini ovih slučajeva, radnici mogu očekivati da će imati koristi od integracije AI, što će povećati njihovu produktivnost.

U drugim slučajevima, AI će imati sposobnost da obavlja ključne zadatke koje trenutno izvršavaju ljudi. To bi moglo smanjiti potražnju za radnom snagom, utjecati na plate, pa čak i ukinuti određena radna mjesta.

U međuvremenu, MMF predviđa da će tehnologija utjecati na samo 26 posto radnih mjesta u zemljama s niskim prihodima.

Georgieva je rekla da mnoge od ovih zemalja nemaju infrastrukturu ili kvalifikovanu radnu snagu da iskoriste prednosti vještačke inteligencije, što povećava rizik da bi tehnologija vremenom mogla da pogorša nejednakost među nacijama.

Analiza MMF-a dolazi kada se globalni poslovni i politički lideri okupljaju na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu, u Švicarskoj. AI je postala tema rasprave nakon porasta popularnosti aplikacija kao što je ChatGPT.

Tehnologija se suočava sa povećanom regulativom širom svijeta. Prošlog mjeseca, zvaničnici Evropske unije postigli su privremeni dogovor o prvim sveobuhvatnim zakonima na svijetu koji regulišu upotrebu AI.

Evropski parlament će glasati o prijedlozima Zakona o umjetnoj inteligenciji početkom ove godine, ali nijedan zakon neće stupiti na snagu najmanje do 2025. godine. SAD, Velika Britanija i Kina tek treba da objave svoje vlastite AI smjernice.