Nauka
0

Budućnost klime na Zemlji urezana je duboko u ledu Grenlanda

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Nakon pola godine bušenja leda na Grenlandu naučnici su došli do uzoraka starih 130.000 godina, koji će im omogućiti da utvrde kakva je u tom periodu bila klima na Zemlji te da procjene njenu budućnost.

Uzorci leda nalazili su se u jezgri na dubini od 2,5 kilometara, a prve analize pokazuju da je tada na Zemlji bilo tri do pet stepeni toplije nego danas.

Naučnici upozoravaju da bismo se, ukoliko ne smanjimo emisiju stakleničkih gasova, mogli suočiti sa povećanjem globalne temperature za šest stepeni u odnosu na predindustrijsko doba, čime bi na velikim dijelovima naše planete bilo nemoguće živjeti.

Santa leda izvučena u utorak omogućit će stručnom timu, kojeg čine naučnici iz 14 zemalja, da odgovore na glavno pitanje projekta: za koliko se ledeni prekrivač na Grenlandu otopio u posljednjih 120.000 godina, sa globalnim otopljavanjem, te koliko je uslijed toga povećan nivo mora i okeana.

AFP prenosi upozorenja UN-ovog panela o klimatskim promjenama na kojem je, između ostalog, rečeno da se u posljednjem stoljeću globalna temperatura povisila za 0,8 stepeni Celzijusa.

Neki naučnici predviđaju da će se u stoljeću koje je pred nama nivo mora i okeana povećati za metar i više, te da će mnogi gradovi na obalama biti potopljeni, a milioni ljudi morati potražiti sigurnija utočišta.

Ledene površine koje danas postoje na Zemlji u slučaju otapanja podigla bi nivo mora i okeana za ukupno sedam metara.