Civilizacijski zadatak
44

Američki naučnici po drugi put postigli neto dobitak energije u reakciji nuklearne fuzije

F. H.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Američki naučnici postigli su neto povećanje energije u reakciji nuklearne fuzije po drugi put od historijskog otkrića u decembru prošle godine u potrazi za gotovo neograničenim, sigurnim i čistim izvorom energije

Naučnici u kalifornijskom Nacionalnom laboratoriju Lawrence Livermore ponovili su napredak u eksperimentu u National Ignition Facility (NIF) 30. jula koji je proizveo veći prinos energije nego u decembru, rekao je glasnogovornik Lawrence Livermorea.

Konačni rezultati još se analiziraju, dodao je glasnogovornik.

Nuklearna fuzija uključuje spajanje lakih elemenata kao što je vodik kako bi se formirali teži elementi, oslobađajući ogroman nalet energije u procesu. Pristup, koji dovodi do topline i svjetlosti sunca i drugih zvijezda, hvaljen je kao veliki potencijal kao održivi izvor energije s niskim udjelom ugljika.

U decembru je Lawrence Livermore prvi postigao neto dobitak energije u eksperimentu fuzije pomoću lasera. Taj je eksperiment nakratko postigao ono što je poznato kao fuzijska paljenja generiranjem 3,15 megadžula izlazne energije nakon što je laser isporučio 2,05 megadžula meti, saopćio je Odjel za energetiku.

Drugim riječima, proizveo je više energije iz fuzije nego laserske energije korištene za njegovo pokretanje, rekli su iz odjela.

Američko ministarstvo energetike nazvalo je to "velikim naučnim otkrićem u stvaranju desetljeća koje će utrti put napretku u nacionalnoj odbrani i budućnosti čiste energije".

Energija fuzije povećava izglede za obilje čiste energije: reakcije ne oslobađaju stakleničke plinove ili nusproizvode radioaktivnog otpada. Jedan kilogram fuzijskog goriva, koje se sastoji od teških oblika vodika zvanih deuterij i tricij, daje toliko energije koliko i 10 miliona kilograma fosilnog goriva. Ali bilo je potrebno 70 godina da se dođe do ove tačke.

Naučnici su upozorili da je tehnologija daleko od spremne za pretvaranje u održive elektrane i da neće riješiti klimatsku krizu, ali su pozdravili najnovija otkrića kao dokaz da se moć zvijezda može iskoristiti na Zemlji.