Nauka
0

2008 jedna od deset najtoplijih godina

Sarajevo-x.com
Iako je počela s najnižim temperaturama u deceniji, naučnici tvrde da će proljeće donijeti olakšanje svima na sjevernoj hemisferi, gdje je danas zvanično počelo proljeće.

Uprkos trendu globalnog zagrijavanja, početak 2008. obilježio je snijeg i led šrom svijeta, od Kine do Grčke. Ali i pored ovakvog početka godine, očekuje se da će ova godina biti jedna od deset najtoplijih u zadnjih 150 godina, prenosi Reuters.

Ove zime skijaški centri od Sjedinjenih Država pa sve do Skandinavije dobro su poslovali zahvaljujući velikom snijegu. Prošle godine, nakon niza blagih zima, pojavio se strah da će promjena klime donijeti propast posla ovim centrima.

"Dosad je 2008 bila prilično hladna,'' rekao je Phil Jones, rukovodilac Climatic Research Unit na Univerzitetu East Anglia, SAD. ''Ali u pitanju su samo januar i februar koji su nešto hladniji. Ipak, činjenica je da su zapad i sjever Evrope bili najtopliji dijelovi na sjevernoj hemisferi upravo u toku ova dva mjeseca. ''

NASA-ini sateliti su ove sedmice pokazali da se najtanji i najstariji led na Sjevernom polu topi.

Predstavnici 190 nacija susrest će se od 31. marta do 4. aprila u Bankoku i raspravljati o načinima za dugoročno sprečavanje klimatskih promjena.