Recenzija za PS5
16

Marvelov Spider-Man 2 je oborio rekorde u 24 sata, a evo zbog čega je toliko posebna

E. M.
Igra koja je osvojila javnost krajem 2023. godine zasigurno je Spider-Man 2 Sony Interactive Entertainmenta, a koja je sve kritičare oduševila kako gameplay-om tako i onim drugim dijelom koji se tiče same kvalitete igre.

Nakon informacije da je postala najbrže prodavana igra PlayStationove produkcije odlučili smo i sami vidjeti zbog čega je to tako. Dugoočekivani naslov Sony Interactive Entertainmenta Spider-Man 2 došao je u vlasništvo velikog broja vlasnika konzola PlayStation 5 i nije ni čudo što je u veoma kratkom roku pokupio brojne simpatije.

Igru su dugo najavljivali, traileri su ulijevali nadu da će zaista sve biti na visokom nivou i iako je rijetko da gameplay bude sličan traileru, ovdje bi se moglo reći da je poprilično identično.

Nego, da se vratimo na činjenice. Marvelov Spider-Man 2 u prva 24 sata bila je prodana u 2,5 miliona primjeraka, a za mjesec dana prodana je u 6,1 milion primjeraka.

Igru prati isprepleten story s dnevnim zadacima tako da tokom igranja nikada nije dosadno. Na putu ka jednoj misiji veoma lako ćete riješiti nekoliko usputnih problema svojih sugrađana u veoma detaljnom New Yorku gdje Peter Parker i Miles Morales imaju pune ruke posla.

Sve to olakšava i “wingsuit” odijelo koje omogućava lakše putovanje u New Yorku, da ne kažemo letenje, ali je zahvaljujući tome rješavanje misije i čitave priče od početka do kraja znatno olakšano i ubrzano. A da bude još brže postoji i tzv. brzo prebacivanje po mapi, ali zašto kvariti doživljaj putovanja?

Misije su vođene na istim temeljima, spašavanje svijeta i obuka mladog Spider-Mana Miles Moralesa koji u jednom trenutku su prijatelji, a u drugom nisu. Harry Osborn, Kraven, Martina Lle, Mary Jane i brojni drugi akteri uključeni su u veoma detaljnu priču koja prati jedna drugu od početka do kraja.

Sony Interactive Entertainment je ovaj put obogatio borilačke sposobnosti kako Peter Parkera, tako i Moralesa, koje se nadograđuju kako osvajate poene za nadogradnju napada/odbrane, a borbe su znatno olakšane i sve se svodi na L1/R1 te gumbiće usmjeravanja i glavne gumbiće na desnoj strani haptičkog kontrolera koji ima nevjerovatan respond prilikom letenja, trčanja, borbi i drugih dešavanja tokom igre.

Ono što je nas posebno dojmilo jeste borba sa unutrašnjim demonima Spider-Mana koji ga oslobađaju, a kroz što ga vodi Mister Negative.

Veoma je uzbudljiv put Parkera i Moralesa u ovom izdanju Spider-Mana gdje se dosta pažnje posvetilo kreiranju igre kako tehnički tako i po gameplayu.

Venom, Kraven, Lizard, Sandman, Wraith, Grizzly, Mr. Negative, Black Cat, Tombstone, Otto Octavius i brojni drugi vas čekaju, tako da, nakon praznika vrijeme je da se otvore kasice i istraži Spider-Manov svijet nezapamćenog detaljnog New Yorka.