Zasad dug 1,6 km
32

Elon Musk predstavio prototip brzog transportnog tunela u Los Angelesu

Klix.ba
Biznismen Elon Musk je predstavio prototip podzemnog tunela u Los Angelesu koji je dizajniran za veoma brzi transport automobila.

Tunel je trenutno dug svega 1,6 kilometara, ali je krajnji cilj izgraditi mrežu tunela kako bi se riješio problem hronične saobraćajne zakrčenosti. Modificirani električni automobili bi se spuštali u tunel te bi se transportovali brzinom do 240 km/h.

Tunel gradi Muskova kompanija Boring Company koja koristi najnaprednije tehnike.

Musk je poznat kao šef kompanija Tesla i SpaceX, a na predstavljanje održano u utorak je stigao u Teslinom električnom automobilu modificiranom za tunel.

Automobile će u mrežu tunela spuštati liftovi, a potom će biti smješteni na "šine". Muskov automobil je imao dva dodatna točka za poravnanje kako bi bio stabilan pri velikim brzinama te kako ne bi udario u bočne strane tunela. Musk je rekao da će se vremenom dodaci vrijedni između 200 i 300 dolara moći fiksirati na bilo koji potpuno autonomni električni automobil, što će omogućiti korištenje u tunelu. Ti dodaci neće utjecati na normalno funkcionisanje vozila, jer će se moći uvlačiti i izvlačiti po potrebi.

Musk tek treba predstaviti tehnologiju koja će omogućiti transport vozila velikim brzinama kroz mrežu tunela.