Interesantni poslovi
32

Zelenski je prije politike bio komičar, a evo čime su se u mladosti bavili Erdogan, Biden, Obama, papa Franjo...

L. R.
Trump, Josipović, Erdogan i Trudeau (Foto: EPA/Klix.ba)
Trump, Josipović, Erdogan i Trudeau (Foto: EPA/Klix.ba)
Širu javnost, prošle godine u februaru iznenadilo je saznanje da je lider Ukrajine Volodimir Zelenski prije predsjedničke uloge bio komičar i glumac. No, mnogi političari imali su interesantna zanimanja prije nego su postali lideri svojih zemalja.

Na Twitter profilu World of Statistics objavljen je popis "World leaders were once" gdje su naveli šta su to pojedini svjetski lideri radili u mladosti.

Tako je mnogima poznato da je Volodimir Zelenski u Ukrajini poznat i kao komičar, ali to nije prvi put da predsjednik neke države bude komičar. Naime, Jimmy Morales, predsjednik Gvatemale od 2016. do 2020. godine također je bio komičar.

Nekadašnji premijer Bugarske Boiko Borisov nosilac je crnog pojasa u karateu, a radio je i kao tjelohranitelj. Slična zanimanja imala su i premijer Kanade Justin Trudeau, koji je radio kao izbacivač u noćnom klubu, predsjednik Gambije Adama Barrow koji je radio kao zaštitar te papa Franjo, koji je također radio kao izbacivač u noćnom klubu.

Neki od prvih poslova američkih predsjednika mogli bi vas iznenaditi. Donald Trump je sakljupao boce, Barack Obama je prodavao sladoled, a Joe Biden bio je radnik na održavanju.

Ruski predsjednik Vladimir Putin imao je karijeru tajnog agenta u KGB-u, a interesantno je da je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan prije studija prodavao limunadu i đevreke kako bi zaradio za džeparac. Njegov ruski kolega Dmitry Medvedev je radio kao čistač ulica.

Na listi se našao i političar iz regiona, a to je nekadašnji predsjednik Hrvatske Ivo Josipović za kojeg su naveli da je skladatelj. No, Josipović se može pohvaliti i time što je i pravnik. Albanski premijer Edi Rama je poznat po svom talentu za slikanje.

Pakistanski premijer Imran Khan je bio igrač kriketa, a Johanna Sigurdardottir, bivša premijerka Islanda, je radila kao stjuardesa.