Analiza kroz smjene vlada
39

Politička propast BiH: Zov fotelje je postao toliko moćan da se za malo vlasti gube obraz i čast

A. K.
Zastupnici u Skupštini TK (Foto: A. K./Klix.ba)
Zastupnici u Skupštini TK (Foto: A. K./Klix.ba)
Rekonstrukcije vlasti su česta pojava u Bosni i Hercegovini, posebno u Federaciji. Najtrusnije političko tlo je u Tuzlanskom kantonu gdje opozicije nerijetko vlast preuzimaju posredstvom takozvanih preletača. Dok se političari bore za fotelje, običnom bh. građaninu je sve teže pa nas ne trebaju čuditi dugi redovi ispred ambasada.

Zeničko-dobojski kanton prije nekoliko dana je dobio novu vlast, u Sarajevu je proces rekonstrukcije kantonalne vlade u toku, dok je priča o rascjepu aktuelne većine pokrenuta i u Tuzlanskom kantonu.

Ako bismo se vratili u više izbornih ciklusa, vidjet ćemo da je rekonstrukcija kantonalnih vlada česta pojava, posebno u Federaciji BiH. Prema mišljenju političkog analitičara Vehida Šehića, to ne treba toliko čuditi jer je ovdje borba za fotelju i vlast nešto što je normalno, a u tome se ne biraju sredstva.

"Mnogi kupuju naklonost izabranih zvaničnika i kada imate takvu političku scenu, gdje se oni ne rukovode politikom kao borbom za opći interes svih građana, već isključivo za svoje lične ili uskostranačke, onda nas rekonstrukcije ne trebaju čuditi", smatra Šehić u razgovoru za Klix.ba.

Vehid Šehić (Foto: D. S./Klix.ba)
Vehid Šehić (Foto: D. S./Klix.ba)

U prošlom izbornom ciklusu u Tuzlanskom kantonu parlamentarna većina se mijenjala tri puta. Varnice su sijevale sa svih strana, stranke su se cijepale na dva dijela, a iz unutarstranačkih sukoba su se rađali i novi subjekti.

Aktuelni izborni ciklus donio je i nove vjetrove koji sada spajaju dojučerašnje političke protivnike, odnosno Socijaldemokratsku partiju (SDP) i Socijaldemokrate BiH (SDBiH) koji su i nastali nakon žestokih unutarstranačkih sukoba u stranci kojom predsjedava Nermin Nikšić.

Inače, nakon prošlogodišnjih općih izbora na vlasti se našla koalicija predvođena Strankom demokratske akcije (SDA) i premijerom Irfanom Halilagićem, ali, prema najavama opozicije, iduće sedmice bi trebala biti formirana nova većina.

"Na određeni način to je nešto što je za mene apsolutno neprihvatljivo. Političke stranke bi morale voditi računa prilikom pravljenja koalicija ili sporazuma o saradnji jer prvenstveno po ideologiji moraju vidjeti koliko je ona zajednička za sve njih. Bili smo svjedoci da se išlo i sa apsolutno desnim strankama, što je neprihvatljivo. To ugrožava prepoznatljivost određenih ideologija ili ideja za koje bi trebale da se zalažu stranke", smatra Šehić.

Prema najavama opozicije, u Tuzlanskom kantonu bi posao preuzimanja vlasti trebala završiti najmanje tri zastupnika iz aktuelne većine u tamošnjoj skupštini. Riječ je o takozvanim preletačima po kojima je ova regija naše zemlje i postala prepoznatljiva.

"Nažalost, to je karakteristika zemalja koje su u prepolitičkom stanju, ali i zemalja članica Evropske unije. Kod nas se zovu preletači, u susjednim državama su žetončići i to je normalna praksa. Tu je najveća odgovornost na političkim strankama, koje moraju očistiti svoje redove od onih koji su se u njih uključili isključivo radi ličnog interesa. Oni ako ne dobiju određenu poziciju, mijenjat će partnera kako bi formirali novu vlast", dodaje Šehić.

Naš sagovornik navodi da svi kao građani moramo prepoznati nemoral koji vlada u političkom životu u Bosni i Hercegovini.

"Ne želim generalno optuživati sve političare jer ima i onih koji su časni i pošteni te pokušavaju da nekako moral i principe vrate u politički život u BiH. Naravno, danas je veoma teško naći političare koji se drže svojih principa i spremni su biti ništa, ali će ostati upamćeni kao moralni, pošteni i principijelni. Taj zov fotelje je nevjerovatno moćan, a takvih političara ima na lokalnom, kantonalnom, entitetskom te državnom nivou", nadovezuje se Šehić.

Ukoliko već politike ne mogu sankcionisati osobe koje nemaju morala i principa, naš sagovornik podsjeća da je oružje upravo u rukama građana.

"Bio bih najsretniji kada bismo kao građani pokazali daleko više odgovornosti i sve takve političare na sljedećim izborima sankcionisali i onemogućili im da ikada više budu u vlasti. Kao građani moramo pokazati odgovornost prema državi i budućnosti jer to bi bio ispravan put ka nečemu što bi bilo normalno u BiH", kaže Šehić.

Na kraju je građanima poručio da ne gube nadu te da su u BiH moguće promjene, samo ukoliko se politička situacija počne promatrati na drugačiji način, uz oprezno davanje svoga glasa na svim izborima koji se organiziraju.