Objavljeni FBI-evi dokumenti
0

Vanzemaljci su zaista sletjeli u Roswell?!

Sarajevo-x.com
FBI je objavio dopis iz 1950. godine koji čini se dokazuje da su se vanzemaljci zaista prizemljili u Novom Meksiku.

Naime, FBI je hiljade svojih fajlova učinio dostupnim u novom online izvoru pod nazivom Vault. Među njima je dopis koji je direktoru FBI-a poslao specijalni agent Guy Hottel 1950. godine.

U dopisu koji nosi naziv "Leteći tanjiri' agent Hottel otkriva da je istražitelj zračnih snaga izjavio kako su tri tzv. leteća tanjira otkrivena u Novom Meksiku.

"Za tanjire je rekao da su kružnog oblika s podignutim centralnim dijelom, te da su imali oko 15 metara promjera. U tanjirima su bila po tri tijela vanzemaljaca koja su nalikovala ljudskom obliku, ali su bili visoki manje od jednog metra", naveo je Hottel.

Tijela su, kako je dalje naveo, bila odjevena u vrlo fino platno.

Hottel ističe kako je doušnik, čije je ime cenzurisano u dopisu, tvrdio da su tanjiri pronađeni u Novom Meksiku zbog činjenice da američka vlada ima vrlo moćne radarske sisteme u tom području, a vjeruje se da ti radari ometaju kontrolni mehanizam tanjira. No, specijalni agent nije pokušao dodatno istraživati ove navode.

Objavljivanje tajnih dopisa dat će novi materijal teoretičarima zavjera, koji godinama tvrde kako je vlada zataškala ovaj slučaj. Grad Roswell u Novom Meksiku postao je "ozloglašen" nakon izvještaja da se leteći tanjir srušio u pustinji u blizini tamošnje vojne baze oko 2. jula 1947. godine. Tijela vanzemaljaca su, kako se navodi, također pronađena te je izvršena i obdukcija, ali je američka vlast odlučila zataškati cijeli slučaj.

Vojni zvaničnici izdali su dan nakon navodnog događaja saopćenje za javnost u kojem su naveli da su brojne glasine o letećim tanjirima postale stvarnost, nakon što se pripadnicima vojne jedinice u Roswellu posrećilo da otkriju leteći tanjir.

Uslijedili su bombastični novinski naslovi poput: "Zračne snage zarobile leteći tanjir". Međutim, samo 24 sata poslije vojska je promijenila priču navodeći kako je objekat za koji su mislili da je leteći tanjir zapravo vremenski balon koji se srušio na obližnjem ranču.

Nevjerovatno, ali mediji i javnost prihvatili su objašnjenje bez pitanja. Roswell je tako nestao iz vijesti sve do kasnih 70-ih, kad su progovorili neki vojni dužnosnici.

Drugi dopis pod nazivom "Hitno", upućen direktoru FBI-a, a objavljen u FBI-evom "Vaultu", također sadrži tvrdnju da je 1947. otkriven leteći tanjir šesterokutnog oblika.

U tom dopisu se navodi kako leteći tanjir nalikuje vremenskom balonu, te da je leteći tanjir podvrgnut testiranjima, prenio je Daily Mail.