Atrakcija za posjetitelje
2

U bazilici u Rimu postoji lobanja koja je navodno pripadala svetom Valentinu

I. S.
Lobanja u bazilici svete Marije Velike (Foto: Twitter)
Lobanja u bazilici svete Marije Velike (Foto: Twitter)
U bazilici svete Marije Velike u Rimu postoji lobanja koja se čuva u relikvijaru. Stanovnici nagađaju da natpis koji se nalazi na čelu ukazuje na to da je pripadala svetom Valentinu, poznatom kao zaštitniku zaljubljenih.

Teško je konkretno saznati kome je ona pripadala. Postoji nekoliko svetaca koji se zovu Valentin. Najmanje deset mjesta širom svijeta tvrdi da se upravo kod njih nalaze ostaci sveca zbog kojeg se slavi Dan zaljubljenih.

Jedan sv. Valentin je živio u Italiji krajem trećeg stoljeća. Drugi je živio u Africi otprilike u isto vrijeme. Vremenom su se priče o ova dva različita muškarca ispreplele. Papa Gelazije I je 14. februar (koji je inače bio dio pastoralnog godišnjeg festival Lupercalia) proglasio praznikom posvećenim sv. Valentinu.

Bazilika svete Marije Velike je vrlo stara i nalazi se na mjestu drevnog rimskog hrama koji datira iz drugog stoljeća prije nove ere. Većina onoga što možete vidjeti u njoj je iz 8. i 12. stoljeća.

Lobanja se nalazi na bočnom oltaru na lijevoj strani bazilike. U blizini se nalaze "Usta istine" (Bocca della Verità) koja predstavljaju antički mramorni reljef.