Radi prevencije raka
0

Sestre iz Velike Britanije zajedno odstranile želudac

Sarajevo-x.com
Sestre Ravindra Singh i Meeta na prvi su pogled sasvim obične i zdrave mlade djevojke ali realnost je malo drugačija. Obje su nasljedile mutantni gen koji ima samo 100 porodica na svijetu. Upravo zbog ovog gena imaju 80 posto šanse da obole od raka želuca.

Ravinda i Meeta su se morale suočiti s mnogo smrtnih slučajeva u porodici. Od ove opake bolesti umro im je otac, dva strica, baka i rođak. Tako da je Ravinda koja živi u Mančesteru u junu odlučila da preventivno ukloni želudac. Ali tokom priprema za operaciju otkrili su joj rak želuca u ranoj fazi što je na vrijeme sanirano.

Meeta koja studira forenzičku psihologiju i živi u s majkom u Birkenheadu, iako u potpunosti zdrava odlučila se na istu operaciju kao i sestra.

Hirurzi su im odstranili cijeli želudac bez kojeg je moguće živjeti jer se prvobitno koristi za odlaganje hrane i nije esencijalan u probavi. Sestre će morati da naprave velike promjene životnom stilu i navikama u prehrani.

Kako god, zbog male količine hrane koje mogu unijeti u organizam računa se da će u skorije vrijeme izgubiti 20 posto tjelesne težine.

Međutim, doktori kažu da će se situacija normalizovati u roku od godinu dana kad bi se trebala formirati mala kesica na mjestu gdje je bio želudac. Nakon toga moći će jesti veće obroke i vratiti normalnu kilažu.

"Draže nam je što smo izgubile želudac, nego da dobijemo rak. Ljudski život zaista nema cijenu. A i na neki način smo željele prekinuti porodično prokletstvo“, rekle su sestre, a prenosi Daily Mail.