Zanimljivosti
255

Šestogodišnjak u poruci upućenoj Obami traži dječaka Omrana iz Sirije i nudi mu dom

Klix.ba
Šestogodišnji Alex iz New Yorka uputio je predsjedniku Baracku Obami dirljivu poruku putem koje sirijskom dječaku Omranu, čije su fotografije obišle svijet, nudi mjesto u svom domu i svojoj porodici.
Na ovaj potez se odlučio nakon što je vidio fotografije malenog Omrana umrljanog krvlju i prljavštinom, a koje su širom svijeta izazvale bijes zbog rata koji se vodi u ovoj zemlji i uzima sve više malenih nevinih žrtava.

Videoporuku je pogledao i sam Obama koji je kazao kako ovo jedino i može biti djelo djeteta koje nije naučilo biti cinično, sumnjičavo, niti prestrašeno.

"Dragi predsjedniče Obama, sjećate li se dječaka kojeg je pokupilo ambulantno vozilo u Siriji? Da li biste, molim vas, mogli da odete po njega i dovedete ga mojoj kući? Čekat ću vas sa zastavom i balonima, a njemu ćemo pružiti dom i postat će moj brat", stoji u Alexovom pismu.

Obama je ove sedmice citirao Alexove riječi iz pisma na samitu Ujedinjenih nacija.

"Svi bismo trebali biti kao Alex. Zamislite kakav bi onda svijet bio. Mogli bismo zaustaviti patnju i spasiti živote", rekao je Obama.

Obama je pozvao razvijene zemlje da što hitnije urade mnogo više kako bi se pomoglo sirijskim izbjeglicama. Sjedinjene Američke Države su ove godine primile više od 10.000 izbjeglica, stoji u navodima Bijele kuće, a nadaju se da će do kraja 2017. godine primiti još 100.000 izbjeglih.