Zanimljivosti
27

Sedam laži na koje su korisnici Facebooka nasjeli u 2014. godini

Klix.ba
Iza nas je dramatična i godina puna lijepih i ružnih priča. Ipak, to je bila i godina lažnih informacija koje su se širile kao bolest na najvećoj društvenoj mreži.
Foto: AFP
Foto: AFP

1. Promjena statusa osigurat će privatnost vaših slika

Nakon što je Facebook promijenio uslove korištenja, neki korisnici počeli su kopirati i postirati isti status na svoje profile. Status je bio napisan na „kvazipravnom jeziku“ kojim se navodno čuvaju stare postavke i prava na vlastite fotografije i videe. Status nije imao efekta, ali je poslužio kao dobar povod za internetski humor.

2. Umro je Macaulay Culkin

Foto: AFP
Foto: AFP

Facebook je raj za lažne „RIP“ statuse koji se tiču vrlo živih slavnih osoba, a tako je bilo i sa zvijezdom dječijeg filma "Richie Rich" i "Home Alone" - Macaulayjom Culkinom.

3. Umrla je Betty White

Nakon Culkina došao je red na najpoznatiju baku Hollywooda. Početkom septembra prolomila se vijest o njenoj navodnoj smrti, a informacija o tome podijeljena je nevjerovatnih 2 miliona puta.

4. Napunite baterija svojih iPhonea u mikrovalnoj

Sve što je bilo potrebno jeste da se na Facebooku pojavi lažna reklama sa logom Apple Inc. Iznenadit će činjenica koliko je ljudi povjerovalo ovom i sličnim informacijama. Naravno, ubrzo nakon testa koji je uključivao stavljanje telefona u pećnicu, počele su se pojavljivati slike sprženih iPhonea.

5. Pluton je ponovo planeta

Foto: AFP
Foto: AFP

Nakon javne debate na jednom američkom univerzitetu gledaoci su glasali i odlučili da bi najbolje bilo Pluton ponovo proglasiti planetom. Loše informisani mediji su debatu vidjeli kao zvaničnu konferenciju o budućnosti statusa Plutona pa su na Facebook profilima podijelili sretnu vijest. Nije trebalo puno vremena da se zaključi da posljednju riječ ipak ima Međunarodna unija astronoma, a ne debata na fakultetu. Pluton je i dalje patuljasti planet.

6. Facebook će početi naplaćivati korištenje

Po ko zna koji put od kada postoji, Facebook je prekršten u društvenu mrežu koja će svoje korisnike pretvoriti u kupce. I onda, po ko zna koji put, objašnjeno je da Facebook nikada neće naplaćivati korištenje stranice jer na prodaji nisu reklame i igrice, već upravo vi – njihovi korisnici.

7. Banksy je uhapšen

Foto: AFP
Foto: AFP

Vijest se prolomila internetom, a samim tim i Facebookum nakon njegovog (ili njenog) pohoda po ulicama New Yorka. Iako su se mnogi nadali da će napokon otkriti identitet najtajanstvenijeg uličnog umjetnika, ostali su uskraćeni jer je vijest bila i ostala – lažna.