Zanimljivosti
4

Rusija zakonom zabranila četiri psovke

Klix.ba
I printani i digitalni ruski mediji obaviješteni su kako se četiri riječi više ne smiju pojaviti u njihovim tekstovima i komentarima čitalaca. Oni mediji koji to ne ispune izgubit će licencu.

Listu zabranjenih riječi sastavila je Federalna nadzorna agencija za tehnologiju i komunikacije (Roskomnadzor), a lista uključuje “opscene termine za muške genitalije, opscene termine za ženske genitalije, opscene termine za seksualne odnose te žene lakog morala, kao i izvedenice ovih riječi”.

Sve ostale eksplicitne riječi i fraze dozvoljene su ukoliko se sadržaj označi dobnom granicom 16+. U slučaju TV-a i radija, ove riječi moći će se koristiti tek nakon 21 sat.

Ukoliko se zabranjene riječi primjete u nekom tekstu, medijska kuća će odmah dobiti upozorenje. Dva upozorenja u roku od 12 mjeseci mogu dovesti do tužbe i gubitka licence.

Roskomnadzor trenutno prati pet hiljada medija u Rusiji, a ima malo blaži pristup komentarima čitalaca objavljenim na internetu, te će se upozorenje izdati samo ukoliko odgovorni medij ne pristine urediti ili obrisati komentar sa nekom od zabranjenih riječi.

Lista Roskomnadzora pojavila se nakon zakona koji brani korištenje psovki u masovnim medijima. Predstavnici medija u Rusiji sada imaju jasniju viziju toga šta tačno ne smiju spominjati i zbog čega mogu izgubiti licencu.

Novinska agencija Rosbalt već je kažnjena. Nisu uklonili linkove za snimke na YouTubeu, u kojima se koriste riječi neprimjerenog sadržaja te im je moskovski sud oduzeo licencu u oktobru ove godine. Novinarska zajednica nije oduševljena novim propisima i smatra kako daju isuviše moći Roskomnadzor, čineći digitalne medije koji primaju komentare čitalaca lakom metom za tužbu.