Karijera duga 75 godina
35

Prepoznajete li glumca sa fotografije? I danas je jedna od najpoznatijih ličnosti svijeta

L. R.
Fotografija je naknadno kolorizovana (Foto: Rare Historical Photos)
Fotografija je naknadno kolorizovana (Foto: Rare Historical Photos)
Možete li prepoznati slavnog glumca sa fotografije? Riječ je o jednom od najpoznatijih i najuticajnijih glumaca u historiji filma.

Naime, radi se o legendarnom Charlieju Chaplinu. Fotografija je snimljena 1916. godine kada je imao 27 godina, a bez svojih brkova i šešira, gotovo je neprepoznatljiv. Njegova bogata karijera trajala je više od 75 godina.

Rođen je u Londonu gdje je odrastao u siromaštvu i bez oca, a kada je imao 14 godina, njegovu majku smjestili su u mentalnu ustanovu. Chaplin je već tada počeo nastupati, obilazeći koncertne dvorane i kasnije radeći kao glumac i komičar.

Već sa 19 godina potpisao je ugovor s kompanijom Fred Karno, nakon čega odlazi u SAD. Ubrzo je privukao pažnju likom Skitnice, kojeg su ljudi prepoznavali bez obzira na to da li su ikada gledali njegove filmove. Nakon toga nastavlja režirati svoje filmove, kada postaje jedna od najpoznatijih ličnosti u svijetu.

Neki od njegovih prvih filmova su "The Kid", "A Woman of Paris", "The Gold Rush" i "The Circus", a nešto kasnije su uslijedili i "City Lights" i "Modern Times". Prvi zvučni film kojeg je snimio bio je "The Great Dictator", a radilo se o satiričnom prikazu Adolfa Hitlera.

Zbog raznih optužbi da je simpatizer komunističke partije i drugih kontroverzi, otvorena je istraga FBI-a, gdje je bio prisiljen napustiti SAD i preseliti se u Švicarsku, gdje je i umro 1977. godine.

Kao filmski reditelj, Chaplin se smatra pionirom i jednom od najuticajnijih ličnosti s početka dvadesetog vijeka. Uz tog ga često navode kao prvog umjetnika medija. Američki filmski institut je Chaplina 1999. godine rangirao na listu najvećih muških glumaca holivudske kinematografije, postavivši ga na 10. mjesto.