Plantaža kupljena 1728.
38

Porodici slavnog glumca prijeti zahtjev za odštetu zbog robovlasništva na Barbadosu

L. R.
Glumac Benedict Cumberbatch je već pričao o historiji svoje porodice (Foto: EPA-EFE)
Glumac Benedict Cumberbatch je već pričao o historiji svoje porodice (Foto: EPA-EFE)
Porodica Benedicta Cumberbatcha mogla bi biti pogođena zahtjevom za naknadu štete od Barbadosa zbog povijesnih veza s robovlasništvom.

Vlada Barbadosa uspostavila je nacionalnu radnu skupinu za traženje odštete od organizacija i pojedinaca koji su imali koristi od robovlasništva pa bi britanski glumac Benedict Cumberbatch mogao postati jedan od mnogobrojnih moćnih pojedinaca koji bi se mogli naći na meti odštete.

Kako navode strani mediji, porodica slavnog glumca posjedovala je plantažu "Cleland", koju je 1728. godine kupio glumčev sedmi pradjed Joshua Cumberbatch. Procjenjuje se da je plantaža držala 250 robova tokom svog rada sve do ukidanja ropstva oko 100 godina kasnije.

Porodica je dobila kompenzaciju od britanske vlade nakon ukidanja ropstva u iznosu od 6,4 miliona australijskih dolara (otprilike osam miliona konvertibilnih maraka).

Cumberbatch je ranije priznao i ispričao se za ulogu svoje porodice u vezi sa iskorištavanjem robova. Izjavio je i da je prošlost njegove porodice potakla ga da glumi ulogu u "Amazing Grace", koji detaljno opisuje napore bivšeg premijera da ukine robovlasništvo Velike Britanije.